Social

BAC 2015: Astăzi elevii și-au aflat rezultatele de la examene

Candidații la bacalaureat își vor putea afla notele sîmbătă, 27 iunie, cu începere de la ora 9.00. Rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat.  În zilele de 27-29 iunie, fiecare candidat va avea posibilitatea să își vadă lucrările verificate pe portalul  www.bac.edu.md, prin intermediul unei parole eliberate de instituția de învățămînt în care și-a făcut studiile. Accesul la baza de date va fi deschis începînd cu ora 9:00 în ziua de 27 iunie și va fi închis pe data de 29 iunie la ora 18:00.

În perioada 16-23 iulie va avea loc sesiunea suplimentară de bacalaureat pentru candidații care, din motive obiective, nu s-au prezentat la examene în sesiunea de bază și pentru cei care nu au luat note de trecere. Ei au dreptul să susțină repetat examenele respective în sesiunea suplimentară. Sesiunea suplimentară se organizează conform metodologiei din sesiunea de bază.

Admiterea la universitate

Universitățile din țară vor începe perioada de primire a documentelor între 20-28 iulie. Și în acest an, concursul de admitere se va efectua în baza mediei de concurs, care constă din media examenului de bacalaureat pentru deținătorii diplomei de bacalaureat, media generală pentru deținătorii diplomei de studii medii de specialitate (colegiu) și media generală de studii sau licență pentru deținătorii diplomei de studii superioare universitare, diplomei de licenţă sau a unui alt act de studii echivalent.
Perioada de admitere la universități:
– depunerea cererilor de participare la concursul de admitere: 20-28 iulie;
– anunţarea rezultatelor intermediare: 28-31 iulie;
– depunerea documentelor în original: 30 iulie – 4 august;
– anunţarea rezultatelor finale: 3-9 august.

Lipsa specialiștilor

Conform raportului Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă din iunie 2015, țara noastră duce lipsă de specialiști în domeniul sănătății, educației și agricultură. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt oferite 2397 locuri de muncă, ce constituie 27% din numărul total de locuri de muncă vacante.

Gheorghe Șușu, profesor cu o experiență de peste 50 de ani la Universitatea Agrară de Stat, a declarat că țara noastră are nevoie urgent și de specialiști în domeniul agriculturii. „Moldova este o țară agrară care pregătește cei mai mulți juriști. Noi sfătuim studenții pe lângă aceste studii să aleagă și o specialitate pe care o vor putea practica cu un aport pe măsură în dezvoltarea țării sau mai bine spus, a zonei rurale. Țara noastră este una agrară, dar nu are cine munci”, a spus profesorul.

În acest an, universitatea are o nouă specialitate. De acum înainte vor fi pregătiți specialiști în domeniul siguranței produselor alimentare. Parcurgerea întregului program de studii şi obţinerea diplomei de licenţiat în ştiinţe agricole va permite absolvenţilor ocuparea posturilor legate de controlul şi expertiza produselor alimentare în conformitate cu normele ISO europene de asigurare a calităţii.

Studii în România

Tinerii din Republica Moldova care doresc să candideze pentru învățământul de stat din România, vor avea de ales dintre cele 5.000 de burse oferite de statul vecin.

Ministerul Educației și Cercetării Științifice și Ministerul Afacerilor Externe din România au făcut publică Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni, în învățământul din România, în anul școlar 2015 – 2016.
În acest an, pentru Republica Moldova au fost alocate cinci mii de locuri subvenționate cu bursă și fără bursă de statul român, după cum urmează:
– 1500 de locuri pentru învățământul preuniversitar;
– 2800 de locuri pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 500 de locuri pentru deținătorii diplomelor de licență din România și 390 de locuri subvenționate de stat, cu bursă pentru extensiunile universitare Bălți și Cahul;
– 550 de locuri masterat, dintre care 320 de locuri pentru extensiunile universitare Bălți și Cahul;
– 25 burse de locuri subvenționate cu bursă pentru rezidențiat;
– 125 burse de locuri pentru programele doctorale.
Toate detaliile privind metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni pot fi găsite pe pagina Ministerului Educației și Cercetării Științifice din România www.edu.ro/index.php/articles/22921.
Dosarele se vor depune personal, în perioada 17-31 iulie, la Chișinău, Cahul și Bălți în prezența comisiilor mixte. Calendarul lucrărilor comisiilor mixte va fi comunicat ulterior, informează Ambasada României.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *