Externe

Baku cheamă țările lumii să fie atente la distrugerea monumentelor azere din Armenia

Cea de-a 12-a reuniune a miniștrilor informării din statele membre ale Organizației pentru Cooperare Islamică a avut loc la Istanbul la 22 octombrie. La reuniune, la care au participat miniștri și reprezentanți autorizați din 57 de țări, a fost prezentă și o delegație din Azerbaidjan.

În cadrul evenimentului au fost discutate aspecte precum consolidarea cooperării statelor membre în domeniul informațiilor, provocările moderne și globale și combaterea în comun a știrilor false și a dezinformării. Reuniunea a avut ca rezultat adoptarea Declarației de la Istanbul și a unei rezoluții conexe.

În aceste documente, Azerbaidjanul a făcut următoarele precizări:

– Departamentul de Informare al Secretariatului General al OCI ar trebui să organizeze vizite ale jurnaliștilor în statele membre care se confruntă cu probleme grave, cum ar fi mineriadele, agresiunea militară și distrugerea patrimoniului cultural islamic ca urmare a conflictelor;

– în legătură cu agresiunea Armeniei împotriva Azerbaidjanului, solicită ca aceste informații să fie difuzate pe scară largă în mass-media și în rețelele de socializare, pentru a preveni distrugerea deliberată și insultarea monumentelor istorice și culturale asociate cu Islamul;

– organizațiilor media ale statelor membre să sensibilizeze opinia publică cu privire la actele de distrugere și profanare deliberată a patrimoniului cultural și religios islamic în țările nemusulmane, în special în regiunile în care comunitățile musulmane locale sunt supuse unei epurări etnice.

Ultimul paragraf menționează distrugerea deliberată a urmelor monumentelor culturale și religioase, care aparțin istoric poporului azer, pe teritoriul armean.

Se știe că Armenia a comis crime pe scară largă pe teritoriile istorice ale Azerbaidjanului. Distrugerea monumentelor și cimitirelor din Azerbaidjanul de Vest face parte din procesul de distrugere a monumentelor azere. Armenii au făcut genocid și împotriva toponimelor. Conducerea acestei țări a schimbat numele a 703 localități în care locuiau azerii în toponime armenești. Ca urmare a politicii intenționate a Armeniei de-a lungul anilor, patrimoniul cultural al poporului azer, cu o istorie veche de secole pe teritoriul armean, este în pericol de dispariție completă, iar multe exemple de patrimoniu cultural au fost distruse. Ca urmare a deportării azerilor, care au trăit pe teritoriul Armeniei de astăzi timp de secole, în această țară nu a mai rămas nici măcar un singur azer. Genocidul cultural comis de Armenia a fost însoțit de epurarea etnică a azerilor.

Includerea unui punct privind distrugerea deliberată a urmelor monumentelor culturale și religioase aparținând poporului azer în declarația și rezoluția adoptate la Istanbul este importantă pentru a atrage atenția lumii, inclusiv a țărilor nemusulmane, asupra acestei probleme. Acest document poate servi drept bază pentru a actualiza problema patrimoniului istoric și cultural al Azerbaidjanului distrus de armeni în cadrul organizațiilor internaționale și al discuțiilor de pe platformele internaționale. Anterior, Azerbaidjanul a solicitat UNESCO să trimită o misiune care să studieze starea patrimoniului azer în Armenia și monumentele culturale distruse pe teritoriile aflate sub ocupație armeană. Dar, din păcate, organizația nu a luat nicio măsură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *