BANI CHELTUIȚI ÎN VÂNT! Investiții de milioane într-o clădire care mai adăpostește doar maidanezi
Construcția a început în perioada sovietică, dar după destrămarea URSS lucrările au fost stopate. Și în timp ce în alte blocuri de studii studenții înghețau iarna de frig, conducerea universității a decis să acopere clădirea pustie și să-i pună geamuri cu bani enormi. În prezent, primul etaj a blocului servește drept adăpost pentru câțiva câini vagabonzi, dar și drept depozit pentru vechiturile din alte blocuri ale instituției. De jur împrejur, clădirea este împânzită de buruieni care depășesc înălțimea de doi metri.
Blocul nefinalizat al Universității Tehnice din R. Moldova (UTM) care se află în sectorul Râșcani din Chișinău
Reporterii TIMPUL au ajuns în interiorul blocului și au găsit peste tot geamuri împrăștiate și alte vechituri aruncate ca la groapa de gunoi. Chiar de la intrare se observă ușile ascensorului, cu care probabil trebuiau să urce studenții la etajele superioare, însă acum totul este pustiu.
Starea în care se află primul etaj al blocului sovietic al UTM
Reprezentanții universității tehnice ne-au comunicat că în acest bloc trebuiau să-și facă studiile tinerii de la Facultatea de Radioelectronică și Telecomunicații, dar cum lucrările de construcție s-au oprit, studenții se înghesuie mai bine de 20 de ani în două clădiri, care se află în centrul capitalei.
Proiectul construcției era defectuos
Potrivit documentelor prezentate de Averean Tulgara, inginerul șef al UTM, construcția blocului a început în anul 1989. „În anul 1993-1994, după destrămarea Uniunii Sovietice, lucrările de construcție s-au oprit brusc, iar acoperișul nici nu era instalat. De atunci, universitatea nu a găsit surse financiare să ducă lucrările până la capăt”, spune Tulgara.
De la mijlocul anilor `90 și până în prezent, blocul a suferit câteva schimbări. Inginerul șef povestește că lipsa acoperișului făcea ca, în urma ploilor, apele pluviale să curgă direct în interiorul construcției și prin urmare s-a decis ca blocul să fie acoperit. Conform datelor din arhiva universității, au fost alocate aproape 2.5 milioane de lei pentru acoperiș, bani din contul special al UTM. „În anul 2003 s-a organizat un tender care a fost câștigat de Firma „Incomaș”. Inginerul șef își amintește că tot în același an, firma a instalat și acoperișul.
Clădire nefuncțională, dar cu acoperiș și geamuri de milioane de lei
În cei 20 de ani de la încetarea lucrărilor, clădirea nu s-a ales doar cu acoperiș nou, dar și cu geamuri, chiar dacă în interior totul arată ca acum 20 de ani. Averean Tulgara recunoaște că proiectul blocului, care era din start, prevedea geamuri foarte mari prin care iarna intra frigul, iar în alte anotimpuri pătrundea ploaia. „În anul 2007, conducerea universității a alocat încă 7,5 milioane de lei pentru a schimba geamurile, dar și pentru a aduce sistemul de canalizare mai aproape de bloc”, subliniază Tulgara.
„Nu avem finanțatori, pentru că nu avem stabilitate politică”
Administrația Universității Tehnice a reparat acoperișul și a pus geamurile în speranța că finanțatorii vor fi mai interesați să investească bani pentru construcția blocului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Pavel Spânu, prorectorul Serviciului Administrativ al UTM, spune că în toată această perioadă au fost persoane interesate să investească bani pentru a duce până la capăt construcția, dar situația politică de la noi din țară i-a speriat pe toți.
„Investitorii doresc să aibă siguranța că vor putea activa aici, dar din cauza schimbărilor politice frecvente, ei au renunțat. Noi am propus ca finanțatorul care va construi clădirea până la capăt să beneficieze de o parte din clădire pentru birouri, dar, deocamdată, nimeni nu se arată interesat”, a menționat Spânu.
În jurul blocului există interese ascunse
Pe lângă lipsa de resurse, conducerea Universității Tehnice a recunoscut că în jurul acestui bloc nefinalizat există interese ascunse. Aceștia spun că cineva a încercat de mai multe ori să privatizeze terenurile unde se află în prezent blocurile de studii ale universității. Prin urmare, rectorul, împreună cu prorectorii, au decis să obțină titlu asupra terenurilor. Acum UTM este practic singura universitate din țară care a obținut titlurile de teren pentru pământul unde se află blocurile de studii.
Intrarea în blocul neterminat de la UTM
Pavel Spânu spune că, în cel mai scurt timp, clădirea neterminată va fi vizitată de reprezentanți de la ÎS „Cadastru”. „Specialiștii urmează să facă estimările necesare ale blocului care a trecut din categoria construcțiilor nefinalizate în categoria construcții nefinalizate, dar cu acoperiș. La final sperăm să obținem pentru acest bloc și un număr cadastral și eventual prețul de piață al acestuia”, subliniază încrezut Spânu. Acesta s-a mai arătat convins că, dacă toate punctele vor fi realizate, nimeni nu va mai putea să lipsească universitatea de teren.
„Folosesc blocul ca să spele bani”
În apropiere de clădirea părăsită sunt și câteva blocuri de locuit. Oameni de aici nu știu de ce o construcție atât de mare a fost lăsată în voia sorții. Unii se arată nedumeriți de ce se investesc bani, când nimeni nu dorește cu adevărat să ducă lucrările până la capăt. „Ei fac câte ceva, pentru ca să aibă cu ce argumenta cheltuielile mari. În realitate, conducerea spală zeci de mii de lei, iar acoperișul și geamurile sunt doar pentru ochii lumii”, spune Ion, un locuitor al unui bloc din preajmă. De cealaltă parte, reprezentanții UTM spun că toate cheltuielile pot fi verificate, iar tot ce se face este transparent.
Construcția are opt etaje, inclusiv și acoperișul
Chiar dacă este părăsită, clădirea este păzită 24 din 24. După cum ne-a povestit paznicul Vladimir, care muncește aici din iarnă, el stă aici chiar dacă în clădire nu este nimic de furat. „Se zvonește că vor să finalizeze construcția acestui bloc, dar nouă nimeni nu ne spune care sunt planurile, de fapt. Știți cum e la noi în Moldova, vor să facă ceva, dar până se apucă de treabă pot trece zeci de ani. Așteptăm să vedem ce va fi”, a conchis bărbatul.
La rândul lor, reprezentanții Universității Tehnice speră că în timpul apropiat în plan politic va fi liniște și atunci finanțatorii vor fi mai deschiși spre colaborare, iar într-un final ei speră că va fi finalizată construcția blocul de studii din era sovietică.
Blocul nefinalizat al UTM are peste 10 mii de metri pătrați. Inițial, clădirea avea doar șapte etaje, însă după construcția acoperișului s-a mai adăugat unul. În prezent clădirea nu are un preț de piață, pentru că figurează drept imobil nefinalizat în acte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!