Actualitate

Barilul de țiței în SCĂDERE cu peste 8%, extinzând recordul pentru cea mai lungă perioada de DECLIN

Cea mai recentă scădere a avut loc după ce președintele Donald Trump a cerut OPEC și Arabiei Saudite să-și mențină actuala politică de creștere treptată a producției, ceea ce ajută la scăderea prețurilor petrolului. OPEC și aliații săi din domeniul petrolului se pregătesc pentru o nouă rundă de reduceri ale producție, ca urmare a prăbușirii prețurilor în ultimele șase săptămâni.

Grupul petrolier ar putea anunța noile limitări ale producției zilnice la o ședință ce va avea loc luna viitoare, dar intervenția lui Trump injectează incertitudinea în procesul decizional al alianței, conform CNBC.

Țițeiul WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în Statele Unite) a scăzut cu aproape 5 dolari, sau peste 8% la sută la 55 de dolari, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Declinul de marți a lărgit durata-record a trendului de scădere la 12 sesiuni consecutive.

Retragerea cotației a început în luna octombrie, când contractele futures au scăzut în tandem cu acțiunile pe parcursul unei perioade de vânzări ample din piețe, care a determinat parte din investitori să renunțe la activele riscante. Semnele unei situații de supraofertă în piață au generat o presiune suplimentară asupra prețului petrolului.

Deși cererea de petrol este încă estimată să depășească 100 de milioane de barili pe zi anul viitor, prognozele recente au revizuit constant perspectivele de creștere a cererii. Chiar și în condițiile în care perspectivele cererii se diminuează, OPEC și Rusia au înregistrat o creștere a producției în timp ce stocurile de țiței din Statele Unite au crescut.

Marți, OPEC a redus prognoza pentru creșterea cererii în 2019 pentru a patra oară în ultimele luni. Cartelul a spus că creșterile de producție din țările care nu fac parte din OPEC vor depăși anul viitor creșterea cererii, de aici și situația de supraofertă.

“Revizuirea descendentă recentă a previziunilor privind creșterea economică globală și incertitudinile asociate confirmă apariția unei presiuni asupra cererii de petrol care a fost observată în ultimele luni” a declarat, marți, OPEC.

Duminică, un comitet care reprezintă OPEC și aliații săi din cadrul piețelor petroliere a afirmat că supraoferta poate forța alianța să ia în considerare noi strategii de echilibrare a pieței. În ziua următoare, ministrul saudit al energiei, Khalid al Falih, a declarat că membrii OPEC sunt de acord că analizele tehnice indică necesitatea reducerilor de producție cu până la 1 milion de barili pe zi.

Câteva ore mai târziu, Trump a publicat un tweet: “Sperăm că Arabia Saudită și OPEC nu vor reduce producția de petrol. Prețurile petrolului ar trebui să fie mult mai scăzute ca urmare a ofertei din piață!”

Trump s-a folosit de mai multe ori de Twitter, în acest an, pentru a da vina pe OPEC pentru creșterea prețurilor petrolului.

OPEC, Rusia și câțiva alți producători și-au limitat producția zilnică începând cu ianuarie 2017 pentru a echilibra o piață a petrolului supradimensionată. Alianța a convenit în luna iunie să reverseze cursul și să introducă mai multă cantitate de petrol pe piață după ce redusese producția mai mult decât intenționase.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *