Politică

Băsescu acuză lipsa de reacţie la nivel european în privinţa Republicii Moldova: România nu va rămâne impasibilă politic

Preşedintele Traian Băsescu a spus, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti,  care a avut loc astăzi, 15 ianuarie, că toţi susţin suveranitatea Republicii Moldova, însă doar declarativ: "Toţi susţinem declarativ suverantitatea Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2, ca şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria".

"Vorbim toţi de suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova", a acuzat Traian Băsescu, menţionând că aceste precizări nu sunt în discursul său pentru reuniunea cu diplomaţii străini, dar că nu poate să nu fie sincer.

"România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova", a continuat Traian Băsescu, arătând că R. Moldova este o ţară europeană, şi nu una din Uniunea Euro-asiatică.

Menționăm că, ideea "unirii" a fost lansată de Traian Băsescu pe 26 noiembrie 2013, într-un interviu la televiziunea publică dinaintea Summitului de la Vilnius. Preşedintele a spus atunci că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci ţara noastră va fi pregătită. "Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face", a anticipat el.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia din România, cu ministrul de Externe, preşedintele a răspuns: "Mă tem că, până una alta, cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva".

sursa: mediafax.ro, gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *