(BĂTAIE DE JOC) Curtea Supremă de Justiție dă câștig de cauză marionetei Rusiei la Chișinău

Totul a pornit după ce Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a declarat că ”92 la sută din numărul persoanelor homosexuale sunt purtători sau bolnavi de SIDA”. Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” l-a acționat în judecată pe episcop, pentru această ”declarație de ură şi incitare la discriminare a persoanelor cu orientare homosexuală”, obligându-l să aducă scuze publice şi să dezmintă informaţia răspândită, dar și să reparare prejudiciului moral pentru ofensa adusă și a cheltuielilor de judecată”.
Judecătoria Bălți a admis cererea de chemare în judecată a episcopului Marchel și a dat dreptate Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M”. La fel, instanța din Bălți a recunoscut declarația episcopului ”ca fiind falsă şi astfel aducând prejudiciu onoarei şi demnităţii persoanelor cu orientare homosexuală”. Astfel, instanța l-a obligat pe Episcopul de Bălţi şi Făleşti să aducă scuze publice Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” şi să dezmintă prin aceleaşi surse mass-media informaţia falsă răspândită.
Episcopul a contestat hotărârea la Curtea de Apel Bălți, care a menținut hotărârea primei instanțe. În cele din urmă, Marchel a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție, care pe 16 septembrie a luat o hotărâre favorabilă episcopului, respingând cererea de chemare în judecată depusă de Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” ca fiind neîntemeiată.
”Se casează decizia Curţii de Apel Bălţi din 19 februarie 2015 şi hotărârea Judecătoriei Bălţi din 09 iunie 2014 şi se adoptă o hotărâre nouă. Se respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de către Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” împotriva lui Marchel, Episcopul de Bălţi şi Făleşti din Eparhia de Bălţi şi Făleşti a Bisericii Ortodoxe, privind recunoaşterea declaraţiei ca fiind discurs de ură şi incitare la discriminare a persoanelor cu orientare homosexuală, obligarea să aducă scuze publice şi să dezmintă informaţia răspândită, repararea prejudiciului moral pentru ofensa adusă prin discursul de ură şi incitare la discriminare şi compensarea cheltuielilor de judecată. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii”, se spune în hotărârea CSJ din 16 septembrie.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a declarat pentru Realitatea.md că ”este mulțumit” de hotărârea instanței supreme, fără a ne oferi alte detalii, și spunându-ne să revenim mai târziu cu un apel telefonic, pentru că este ocupat.
Pe de altă parte, solicitată de Realitatea.md, coordonatoarea de program a Centrului ”Genderdoc-M”, Angela Frolov, a spus că nu a văzut deocamdată hotărârea Curții Supreme de Justiție, dar a menționat că va fi contestată la CEDO.
”Este un caz clasic când sunt încălcate drepturile omului și din păcate este o pierdere pentru Republica Moldova. Cu siguranță vom merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a mai spus Angela Frolov pentru Realitatea.md.
Realitatea.md amintește că până acum, Republica Moldova a pierdut la CEDO peste 200 de procese, pentru care a plătit despăgubiri de zeci de milioane de euro din bugetul de stat. Numai în perioada 2011 – 2014, dosarele pierdute la Curtea de la Strasbourg ne-au costat aproape două milioane de euro, echivalentul a aproximativ 35 de milioane de lei.
Vedeți mai jos hotărârea Curții Supreme de Justiție
Sursa: realitatea.md