Sănătate

Băuturile cu îndulcitori artificiali cresc riscul de fibrilație atrială cu 20% – studiu

Consumul de băuturi carbogazoase dietetice cu îndulcitori artificiali crește cu 20% riscul unei boli de inimă periculoase asociate cu bătăile neregulate ale inimii.

Fibrilația atrială, sau fibrilația atrială, este o bătaie neregulată a inimii pe care mulți oameni o descriu ca pe o “fluturare” sau o “fluturare” a inimii în piept.

Fibrilația atrială este principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale în Statele Unite. De asemenea, poate duce la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și un risc crescut de atac de cord, demență și boli de rinichi.

În timpul studiului, cercetătorii au analizat date de la aproape 202.000 de persoane din UK Biobank. Participanții au avut vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Ei au fost urmăriți în medie timp de 10 ani.

Studiul a arătat că femeile erau mai predispuse să fie consumatoare de băuturi îndulcite artificial, deoarece erau mai tinere, aveau o greutate mai mare și o prevalență mai mare a diabetului de tip 2.

În același timp, bărbații mai tineri, cu o greutate mai mare și o prevalență mai mare a bolilor cardiovasculare erau mai predispuși să consume băuturi îndulcite cu zahăr.

Studiul a constatat că băuturile cu îndulcitori artificiali au crescut riscul de fibrilație atrială cu 20%. În timp ce băuturile cu zahăr adăugat au crescut riscul cu 10%.

În același timp, consumul de sucuri neîndulcite, cum ar fi sucurile de portocale sau de legume, dimpotrivă, a ajutat la reducerea riscului de boală cu 8%.

“Avem încă nevoie de mai multe cercetări asupra băuturilor pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege pe deplin toate implicațiile pentru sănătate ale bolilor de inimă și ale altor afecțiuni.

Între timp, apa este cea mai bună alegere. Pe baza acestui studiu, consumul de băuturi îndulcite fără și cu puține calorii ar trebui limitat sau evitat”, a declarat Penny Chris-Etherton, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicată în studiu.

Reamintim că Organizația Mondială a Sănătății a raportat că îndulcitorul aspartam poate crește riscul de cancer.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *