Beneficiile miraculoase ale frunzelor de gutui pentru sănătate
Cu un conţinut ridicat de apă (70-72%), zaharuri (6-13%), vitamine (A, B, PP) şi minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu), gutuile aduc beneficii sănătăţii dacă sunt consumate ca atare, sub formă de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.
Gutuile au grijă de sănătatea digestivă, de problemele respiratorii, dar şi de arsuri sau eczeme.
Toate părțile componente ale gutuiului se folosesc în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotorul fructului și chiar scoarța de pe crenguțele tinere ale gutuiului.
Frunzele de gutui conțin acizi organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentraţie (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În aceste frunze se mai găsesc numeroşi alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.
Beneficiile ceaiului din frunze de gutui:
– tratează afecțiunile ficatului și pancreasului: Datorită numeroaselor vitamine conținute în frunzele de gutui, acestea se folosesc sub formă de infuzie și pentru stările de nervozitate, depresie, agitație, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substanțele prezente în frunze și fruct sunt antidepresive.
– tratează hipertensiunea arterială și reglează glicemia: Diabetul zaharat este o altă boală ce poate fi ținută sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingură de frunze de gutui la o cană de apă fiartă, porționată în trei este suficient.
– excelent remediu pentru răceli, gripe și infecții gastro-intestinale: Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent împotriva mătreții și se folosește cu încredere pentru întărirea firului de păr și hrănirea lui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!