Ultima oră

BIROCRAȚIA din R. Moldova la obţinerea licenţelor şi autorizaţiilor

„Noi insistăm pe faptul că nu trebuie licenţiate companiile de construcţie, ci doar să fie certificate. La construcţii trebuie să ai personal atestat, specialişti, muncitori, bază normativă. Noi am propus un proiect de lege prin care să fie aprobat Codul urbanismului şi construţiilor. La noi astăzi toţi fac structuri de rezistenţă, dar trebuie prevăzut cine poate face lucrări de terasament, cine de pardoseli, cine tehnico-sanitare şi aşa mai departe. Aceasta urmează să fie prevăzut în cod”, a comunicat Pavel Caba.

În ceea ce priveşte autorizaţiile de activitate, preşedintele Asociaţiei Patronale din Construcţii-montaj susţine că înainte era o procedură mai anevoioasă. Ulterior însă s-au eliminat unele proceduri birocratice, iar acest lucru a îmbunătăţit situaţia. „Însă iarăşi s-a modificat legislaţia şi, dacă anterior se percepeau pentru o autorizaţie 50 de lei şi pentru un certificat de urbanism 100 de lei, acum se percep mii de lei. O companie, până a ridica o construcţie, are cheltuieli de milioane, avizări, ordonări cu autorităţile şi organele de control, documentaţia de proiect etc.”, a specificat Pavel Caba.

El a mai spus că antreprenorul trebuie să meargă pe la toate autorităţile de avizare şi după proiectarea construcţiei, şi după ridicarea ei. „Specialiştii sunt atestaţi şi poartă responsabilitate. În acest caz, de ce avem nevoie de atâtea coordonări şi avizări? Umblarea pe coridoare duce la faptul că procesul de avizare şi certificare durează mai mult decât însăşi construcţia. Pierdem timp şi bani, iar această procedură este anevoioasă în toate domeniile”, a mai spus Pavel Caba.

Potrivit clasamentului anual al Băncii Mondiale Doing Business, Moldova a avansat la capitolul mediu de afaceri, dar are restanţe la capitolul eliberarea permiselor de construcţie. În studiul „Constrângeri majore asupra mediului de afaceri din Moldova”, elaborat la comanda CNPM, circa 60% din respondenţi au spus că în Moldova este destul de uşor de a obţine licenţe.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *