(BIT) Sunt obligate femeile însărcinate sau rudele acestora să doneze sânge, înainte de a se interna la maternitate?
Maria, Ocnița
Contactați de ziarul TIMPUL, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nici o persoană nu este obligată să doneze sânge, iar în caz că acest lucru totuși le este impus pacienților, aceștia sunt rugați să sesizeze ministerul.
Astfel, în conformitate cu prevederile Legii nr.241-XVI din 20 noiembrie 2008 privind donarea de sânge este un act voluntar şi neremunerat. În acest mod, la nivel de stat se promovează donarea de sânge voluntară şi neremunerată, ca un obiectiv de asigurare a securităţii transfuzionale.
„Cu părere de rău, în ultima perioadă se înregistrează un şir de reclamaţii şi plângeri din partea populaţiei, în particular, din partea rudelor pacienţilor spitalizaţi, care sunt condiţionaţi de către personalul medical să doneze sânge sau să achite anumite plăţi pentru certificări privind donarea de sânge”, a menționat Octavian Grama, viceministru al Ministerului Sănătății.
Potrivit lui, încălcarea dreptului pacientului, poate fi sancționată cu o amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
Cât durează, de fapt, concediul de maternitate? Ce sumă este în drept să ridice tânăra mamă în această perioadă?
Olga, Cimișlia
Potrivit șefului adjunct al Direcției de Asigurări Sociale a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Victor Gâlcă, concediul de maternitate începe odată cu a 30-a săptămână de sarcină, și durează 126 de zile calendaristice, adică puțin mai mult de patru luni. Concediul de maternitate se calculează sută la sută ca și în cazul concediului simplu. Pe când, indemnizația lunară de creștere a copilului până la trei ani, este calculată altfel. În cazul în care persoana este asigurată, atunci suma reprezintă 30 la sută din media veniturilor lunare din ultimele șase luni anterioare zilei de naștere a copilului. Cu toate acestea, suma nu trebuie să fie mai mică de 300 de lei pentru fiecare copil. În cazul când persoanei i-a fost calculată o sumă mai mică de 300 de lei, atunci, începând cu anul 2011, trebuie să li se facă recalculare. În cazul persoanelor neasigurate, acestea vor primi indemnizații doar până când copilul va împlini vârsta de 1,5 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!