(BLOG) Rusia avea/are în plan invadarea Republicii Moldova şi nu a Ucrainei
Anul 2014 trebuia să fie anul în care Rusia ar fi intervenit militar în Republica Moldova. Planul care se desfăşoară acum pe Ucraina reprezintă o improvizaţie neaşteptată, în contextul în care deturnarea traseului european trebuia să se facă prin intermediul oficialilor ucraineni. Acest plan a fost răsturnat de către popor, iar planul doi nu ar fi trebuit să existe.
Disperarea din aceste momente şi nebunia lui Vladimir Putin arată tocmai faptul că el nu era pregătit cu un plan secund. Acest plan doi era de fapt planul unu în Republica Moldova, în condiţiile în care ceea ce s-a întâmplat acum în Ucraina s-a întâmplat în 2009 în al doilea stat românesc – răsturnarea regimului fidel Rusiei.
În anul 2013 au existat mai multe semnale care premeditau o intervenţie militară în Republica Moldova. Aş aminti aici doar câteva dintre ele: reabilitarea pistei de la aeroportul militar din Tiraspol, astfel încât pe acesta să poată ateriza avioane ce transportă un număr important de trupe şi tehnică militară (pod aerian peste Ucraina), aducerea de echipamente şi tehnică de luptă nouă, numeroase încercări de a provoca autorităţile legale de la Chişinău. Mai aduc aminte aici de încercarea Partidului Comuniştilor de a destabiliza Republica Moldova prin manifestaţii de stradă, plan eşuat lamentabil datorită lipsei de aderenţă la o populaţie tânără pro-românească şi pro-europeană.
Aduceţi-vă aminte de ceea ce media a numit revoluţia de cafenea. În lipsa variantei de legitimare prin intermediul unor manifestaţii pro-ruse, aşa cum au loc acum în Ucraina, ţinta Rusiei au fost regiunile locuite majoritar de către etnici ruşi. În acest an a avut loc un referendum în regiunea Găgăuză, acolo unde şef este un fost ofiţer sovietic, trimis special în Republica Moldova pentru a acţiona ca agent rus. Acum se pregăteşte un referendum şi pe regiunea Bălţi, iar rezultatul va fi similar. În Bălţi este primar tot un agent rus, născut în Ucraina şi care nu are nicio legătură cu Republica Moldova.
Să ne amintim când unioniştii au dorit o manifestaţie paşnică la Bălţi, iar de la Tiraspol au fost trimise câteva autocare cu provocatori. Probabil tot soldaţi ruşi îmbrăcaţi în civil. Cu aceste valori Putin îşi va legitima o intervenţie armată în Republica Moldova. În vara anului 2013 tensiunea dintre Chişinău şi Tiraspol s-a intensificat foarte mult. Mediatizarea unei posibili intervenţii militare ruse, a unor provocări în Republica Moldova, de către presa din România, Republica Moldova şi cea europeană, a dus la dejucarea acestui plan, mult prea vizibil. În Ucraina disperarea împinge la acţiuni care nu mai necesită justificare, nici măcar pentru opinia publică internă. Lovitura poporului şi dată în Ucraina a stricat planurile Rusiei, care acum ar fi trebuit să transporte trupe spre Tiraspol şi nu spre Crimeea.
Acele trupe, pregătite anterior, erau destinate regiunii transnistrene. Subliniez că ele erau deja pregătite şi nu a fost nici o acţiune spontană. Declaraţiile anterioare şi actuale ale preşedintelui României Traian Băsescu trădează nu o viziune, ci o informare corectă, cel mai probabil prin intermediul structurilor de informaţii ale partenerilor NATO. Cei 500 000 de cetăţeni ai României, care locuiesc în Republica Moldova, crează cadrul legal pentru ca NATO să poată susţină poziţia statului român, una de intervenţie. Poziţia statului român a fost una clară şi exprimată public: nu interveniţi în Republica Moldova.
Este o ameninţare directă în condiţiile în care Vladimir Putin mizează pe o ne-intervenţie a României, lucru care nu poate fi acceptat când vorbim de soarta a peste trei milioane de români. Defilarea pe sub Arcul de Triumf a trupelor SUA, Turciei, Poloniei şi României, arată de fapt şi alianţa posibilă care se va opune redeschiderii unui nou zid al Berlinului, a renaşterii războiului rece. Defilarea a fost un semnal şi deloc întâmplătoare.
De câţiva ani urmăresc situaţia din partea de Est a continentului şi aproape toate previziunile s-au confirmat. Rusia este extrem de predictibilă, mai ales cu Putin la conducere. Are România capacitatea de a dejuca planurile Rusiei? Voi reveni mâine cu un articol în acest sens şi voi prezenta lucrurile care ne vor crea avantaje nete.
sursa: adevarul.ro/Lulea Marius Dorin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!