CSI / Rusia

(Bloomberg) Proces spectaculos la Londra: Voia Putin să anexeze Crimeea înainte să îndatoreze Ucraina?

Cele două ţări vecine îşi vor expune punctele de vedere asupra creditului înregistrat de ucrainieni faţă de Rusia într-o instanţa londoneză, magistraţii englezi urmând să decidă dacă pretenţiile Rusiei în acest caz sunt întemeiate, explică reporterii Bloomberg.

Poziţii adverse

Kievul a dat că termen limita dată de 29 octombrie pentru că Rusia să accepte o ştergere parţială a datoriei Ucrainei şi extinderea termenului de returnare a creditului, după cum au făcut ceilalţi creditori internaţionali ai ţării.

Ministrul de Finanţe al Rusiei, Anton Siluanov, a refuzat însă orice discuţie pe această tema şi este în căutarea unei firme de avocatură prin care să solicite falimentul de ţară al Ucrainei la momentul scadenţei, pe 20 decembrie 2015.

"Se va ajunge fără niciun dubiu în instanţa. Nu există nicio şansă că Rusia să accepte să fie sancţionată economic de către Occident pe tema crizei din Ucraina şi să accepte aceleaşi condiţii pe care le-au acceptat ceilalţi creditori", spune Christopher Granville, fost diplomat britanic în Rusia.

Împrumut suspect

La sfârşitul anului 2013, Vladimir Putin îşi recompensă aliatul ucrainean, ex-preşedintele Viktor Yanukovici, cu 3 miliarde de dolari pentru refuzul de a continuă negocierile cu UE.

Banii au fost investiţi într-o obligatiune emisă de guvernul ucrainian pe piaţă de capital din Marea Britanie şi cumpărată "cu dedicaţie" de către Moscova.

Emiterea de obligaţiuni pentru contractarea unui împrumut între două state este cel puţin o chestiune neobişnuită pe piaţă financiară.

A fost emis şi cumpărat pe piaţă de capital din Marea Britanie, ceea ce înseamnă că orice proces apărut între cele două părţi urmează să fie judecat conform legislaţiei britanice.

Mai mult, contractul negociat între cele două guverne include şi o serie de clauze suspecte, cum ar fi cea prin care datoria Ucrainei nu poate fi compensată în cazul unor daune provocate de celălalt stat prin alte intervenţii.

Actualul preşedinte de la Kiev, Petro Poroşenko, speră totuşi să stîngă această datorie prin compensaţiile pe care intenţionează să le ceară pentru anexarea Crimeei.

Guvernul ucrainean acuză şi faptul că banii nu s-au regăsit în Trezoreria statului, Yanukovici şi acoliţii săi fiind suspectaţi că au subtilizitat mai multe miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia.

Totodată, executivul Ucrainei insistă că titlul de stat cumpărat de Rusia trebuie tratat că o datorie comercială şi, prin urmare, supus aceloraşi condiţii pe care le-au acceptat şi ceilalţi creditori.

"Aceste 3 miliarde de dolari sunt de fapt o mită venită din Rusia pentru că preşedintele Yanukovici să blocheze acordul de asociere cu UE", susţine premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk, într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt.

Ruşii susţin că datoria înregistrată de Ucraina către ei are un caracter oficial, semn că vor să folosească acesta pârghie pentru a bloca ajutorul financiar de 17,5 miliarde acordat de FMI Kievului, conform cadrului legal prin care Fondul nu poate împrumută o ţară cu restante la plata către alt stat.

Un caz spectaculos

Pentru experţii în drept din Marea Britanie, confruntarea dintre cele două guverne se anunţă mai interesant că o finală de Cupa Mondială la fotbal jucată de Anglia. "Un astfel de proces nu s-a mai judecat înainte. Va fi fabulos să poţi asista la derularea lui şi să vezi ce argumente se aduc în privinţa datoriilor Rusiei către Ucraina pentru anexarea Crimeei", spune Mitu Gulati, profesor de drept economic la Universitate Duke.

Situaţia s-ar putea dovedi de-a dreptul catastrofală pentru Putin dacă judecătorii englezi vor aprecia că Rusia intenţiona să anexeze Crimeea chiar dinainte de a semna contractul prin care a cumpărat titlul destat emis de Kiev.

Pe de altă parte, o victorie a Rusiei va oferi un avantaj imens pentru Moscova în faţă Ucrainei.

Chiar şi un proces prelungit la nesfârşit ar putea afecta mai mult Kievul decât pe ruşi, în condiţiile în care Poroshenko îşi poate consolida puterea politică în ţară doar printr-o ieşire cât mai rapidă din sfera de influenţă a Moscovei.

"Acest caz ar putea bloca multe dintre investiţiile internaţionale derulate în Ucraina. Această lupta în instanţa este o pierdere de timp tradusă prin ratarea şanselor de a reconstrui ţară şi de a atrage investitorii străini înapoi în Ucraina", crede Christoph Trebesch, profesor de economie la Universitatea din Munchen.

sursa: business24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *