Internațional

(Bloomberg) Suma uriaşă cheltuită în întreagă lume pentru a salva Pământul de la un dezastru climatic

Aceşti bani sunt necesari pentru a reduce poluarea potrivit obiectivelor asumate în cadrul acordului de la Paris semnat în weekend de 187 de ţări, estimările fiind făcute de Agenţia Internaţională pentru Energie (EIA), relatează Bloomberg.

Comparativ, bugetul prognozat pentru 2016 al ţării noastre este estimat la aproximativ 182 de miliarde de dolari.

"Principalul punct forţe al acordului de la Paris este că va permite dezvoltarea a sute de proiecte", a spus Paul Bledsoe, consilierul fostului preşedinte american Bill Clinton pe teme de mediu.

"Se transmite un semnal puternic legat de nevoie că energia verde să aibă parte de sprijinul statului, prin subvenţii", a adăugat acesta.

Ce presupune acordul

Textul acordului propune limitarea creşterii temperaturii globale medii "cu cel mult 2 grade Celsius" şi "continuarea eforturilor pentru a coborî această limita de creştere până la 1,5 grade Celsius".

Obiectivul celor 2 grade Celsius, prin raport la epoca preindustrială, a fost stabilit în 2009, la Copenhaga, şi impune reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), dar şi măsuri de economisire a energiei şi investiţii în energiile regenerabile, precum şi planuri de reîmpăduriri pe suprafeţe extinse.

Numeroase ţări, în special statele insulare care sunt primele ameninţate de perspectiva creşterii nivelului oceanului planetar, sunt în pericol în cazul în care creşterea mediei temperaturilor globale va depăşi 1,5 grade Celsius.

Dintre cele 195 de state reprezentate la conferinţă de la Paris, 186 au anunţat măsuri privind limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până la orizontul anului 2030.

"Din punct de vedere politic, dar şi tehnologic, acest lucru nu va fi simplu", a menţionat analistul specializat în energie Ottmar Edenhofer.

Alte măsuri

Reducerea temperaturii globale înseamnă o schimbare către energia regenerabilă, eficientă energetică şi scăderea emisiilor poluante. Acordul de la Paris mai prevede constituirea unui mecanism voluntar de verificare a respectării angajamentelor naţionale. O astfel de verificare se va desfăşura la fiecare 5 ani şi va "reprezenta o continuare a raportului precedent".

O prima revizie obligatorie ar urmă să aibă loc în 2025, după un bilanţ colectiv de acţiune prevăzut pentru anul 2023. O prima discuţie cu privire la acţiunile întreprinse şi măsurile luate între timp este prevăzută pentru anul 2018.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *