Economie

BNAA explică de ce Grawe-Carat nu mai are dreptul să emită „Carte Verde”

Totodată, „Grawe-Carat Asigurări” poartă răspundere deplină pentru toate obligaţiile asumate în baza contractelor de „Carte Verde” încheiate de către companie până la data de 9.10.2013. 

Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule a publicat un comunicat de presă, în care a motivat excluderea Grawe-Carat Asigurări din lista emitenţilor de „Carte Verde”. În documentul citat de agenţia INFOTAG, BNAA menţionează că compania „Grawe-Carat Asigurări” a fost din timp invitată să participe la adunarea generală extraordinară a membrilor Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, care a avut loc la data de 27 septembrie 2013. „O invitaţie corespunzătoare i-a fost expediată conducerii companiei la 16.09.2013. Totodată, în unul din punctele invitaţiei era specificat precum că în cazul în care directorul companiei nu are posibilitatea să participe la adunare, atunci el are dreptul să delege un reprezentant în locul său. Totuşi, în ciuda apelurilor telefonice efectuate cu scopul de a reaminti, reprezentantul „Grawe-Carat Asigurări” nu a fost prezent la adunare”, se mai spune în document. În document se mai menţionează că la adunarea generală extraordinară a membrilor Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule în cadrul căreia a fost adoptată decizia de a exclude compania de asigurări „Grawe-Carat Asigurări” din rândul emitenţilor de certificate „Carte Verde” au fost prezente cinci din şapte companii membre cu drepturi depline ale BNAA. Reieşind din aceste considerente, toate deciziile adunării au fost adoptate în mod legal. Compania „Grawe-Carat Asigurări” pe parcursul primelor şapte luni ale anului 2013 a permis numeroase şi importante încălcări la perfectarea poliţelor de asigurare „Carte Verde”. „În special fiind înregistrate în jur de 450 de cazuri în care microbuze care plecau peste hotare au fost înregistrate precum autoturisme. Acest lucru a determinat subaprecierea costurilor reale ale poliţelor de asigurare, suma totală depăşind 400 mii lei.

Încălcările respective ar putea atrage consecinţe destul de grave pentru asiguraţi şi pentru compania însăşi, care nu ar fi în stare să-şi îndeplinească obligaţiile în caz de accidente rutiere grave cu implicarea microbuzelor transportând pasageri, trecute în poliţa de asigurare precum autoturisme. Suma de despăgubire doar în cazul unui singur păgubit ar putea atinge cifra de cinci milioane de euro. O asemenea situaţie ar putea avea un impact asupra întregului sistem de „Carte Verde” în Moldova, care ar fi supusă unor sancţiuni serioase din partea organizaţiei internaţionale”, se menţionează în documentul citat. BNAA a primit o serie de plângeri despre conduita neloială şi frauduloasă a companiei „Grawe-Carat Asigurări” în ceea ce priveşte eliberarea certificatelor de asigurare „Carte Verde”, în special despre remunerările suplimentare oferite brokerilor sub formă de numerar, tichete pentru motorină şi altele. BNAA va transmite această informaţie pentru verificarea legitimităţii CNPF şi organelor de drept. Biroul subliniază că „Grawe-Carat Asigurări” a permis în repetate rânduri încălcarea regulilor, fapt ce a servit drept cauză a excluderii acesteia din lista emitenţilor de „Carte Verde” în RM. INFOTAG precizează: Deciziile dure adoptate de Adunarea generală extraordinară a membrilor BNAA au la bază încălcările tot mai frecvente de pe piaţa certificatului de asigurare „Carte Verde” din Moldova. Această situaţie ar putea duce la colapsul pieţei moldoveneşti de asigurare „Carte Verde” şi ar putea pune în pericol îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale companiilor de asigurare moldoveneşti în general. În consecinţă, acest lucru ar fi putut duce la excluderea R. Moldova din Sistemul Internaţional „Cartea Verde” (în 2001 a fost un asemenea precedent – când calitatea de membru a R. Moldova a fost suspendată pentru jumătate de an). La momentul actual R. Moldova este atent monitorizată de către oficiul central al Sistemului Internaţional „Cartea Verde” din Bruxelles. Toate acestea din cauza numărului tot mai mare de cazuri asigurate survenite, ceea ce generează creşterea pierderilor în sistemul „Carte Verde”.

Adunarea generală extraordinară a membrilor Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule a decis să excludă compania de asigurări „Grawe-Carat” SA din componenţa membrilor cu drepturi depline ai Biroului Naţional. Celelalte companii, emitente ale certificatului de asigurare „Carte Verde”, „Asito”, „Moldasig”, „Donaris Group”, „Moldova Astrovaz”, „Klassika Asigurări” şi „Victoria Asigurări” au fost aspru sancţionate. Decizia include de asemenea monitorizarea lunară a situaţiei, iar companiile la care se vor depista încălcări vor fi supuse unor sancţiuni foarte dure. Sistemul Internaţional de asigurare de răspundere civilă auto „Carte Verde” funcţionează din 1951. Scopul principal este de a regulariza pretenţiile persoanelor păgubite ca urmare a accidentelor de circulaţie, cu participarea automobiliştilor străini, în conformitate cu legislaţia naţională a ţării producerii accidentului. Birourile Naţionale „Carte Verde” sunt membre ale organizaţiei unice – Consiliul Birourilor din Bruxelles, care activează sub egida Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport terestru al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. Membri ai Sistemului „Carte Verde” sunt 45 de ţări: Federaţia Rusă, toate statele Europene, Israel, Maroc, Tunis şi Iran. În Moldova sistemul Carte Verde funcţionează începând cu 2001. Atribuţiile biroului „Carte Verde” din Moldova au fost delegate Biroului Naţional a Asigurătorilor de Autovehicule. În cadrul Biroului Naţional, în calitate de emitenţi ai certificatelor Carte Verde participă şase companii – „Asito”, „Moldasig”, „Donaris Group”, „Moldova Astrovaz”, „Klassika Asigurări” şi „Victoria Asigurări”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *