Social

Boala secolului XXI: Dependența de gadget-uri duce la convulsii și comportament indecent

Însă, dincolo de aspectul practic și surprinzător de folositor, efectele negative nu se lasă așteptate.

Nu există băț doar cu un capăt, la fel cum tehnologiile contemporane nu au doar avantaje. Cele din urmă afectează sănătatea omului, în special, aflat în perioada copilăriei sau adolescenței. Prin urmare, am discutat cu un specialist și câțiva părinți, pentru a stabili comportamentul copiilor lor și dacă sunt conștienți de urmările negative la care îi expun.

Neurologul Ion Marandici, de la centrul medical „Sf. Panteleimon” susține că principalele afecțiuni cauzate de gadget-uri sunt dependența, stările cu nivel înalt de irascibilitate, boli ale nervului ocular și ale aparatului vestibular. „Fratele meu are 11 ani. Așa cum părinții sunt ingineri, în casă nu lipsesc computerul, vreo 2-3 laptopuri, tablete și alte gadget-uri performante. Respectiv, Dănuț are acces la ele de când a învățat să citească. Bunăoară, acum, dacă încerci să-l desparți de telefonul său, face crize de isterie, strigă, plânge, orice doar ca să fie lăsat să-și continue jocul online. Este gata să se certe cu toată lumea, numai să poată sta cu nasul în computer, telefon sau tabletă cât dorește el. Desigur, când calcă pe bec, părinții îl pedepsesc privându-l de toate gadget-urile pe o perioadă, însă nu știu cât de bine este ca aceasta să fie pedeapsa maximă”, mărturisește Ana, sora băiatului care prezintă câteva simptome de dependență.

Psihologii ne spun că picii își doresc să stea cât mai mult în fața imaginii ireale și să se implice în acțiunea ce are loc. Computerele, telefoanele și posibilitățile ce le oferă pot duce la dependență psihogenă. „Părinții le permit și îi obișnuiesc cu aceste gadget-uri, apoi, când vin să le consult odoarele, îi văd nervoși. Observ că, imediat ce le dau telefonul, se liniștesc. Dar cum îi întreb ceva, ei nu reacționează, pentru că s-au deconectat de lumea reală și au intrat în lumea de pe ecranul aparatului mobil”, spune neurologul Ion Marandici.

„I-am cumpărat computer ca să stea mai mult în casă și să nu facă nebunii. O dată, vecinii mi s-au plâns că fiul meu le-a spart roțile de la mașină, altădată, cineva mi-a zis că și-a făcut nevoile în fața porții lor. Așa că i-am luat computer, ca să fie în casă și mai cuminte. Apoi, a început să joace Counter-Strike (n.red.: un joc video), cu împușcături, cu bătăi. Se duce la școală și se bate cu băieții, înjură, sau se urcă pe spatele fetelor și le călărește. El și așa era obraznic, dar de când a apărut jocul acesta, s-a făcut mai impertinent, mai nervos, mai agresiv”, concluzionează Viorica Isac, mama unui băiat de treisprezece ani.

Potrivit unui studiu efectuat de National Center for Biotechnology Information (USA), 24 % de copii din Coreea de Sud au fost diagnosticați cu dependență de internet. Pentru Europa și America de Nord, nivelul de dependență este de la 1,5% pînă la 8,2%
Un studiu-pilot din Marea Britanie susține că 41% motivează jocul la computer prin dorința de a evada din realitate, iar 7% sunt în zona de risc de a dezvolta dependență psihologică și comportamentală față de jocurile de computer.

Filmele de groază și cele de acțiune prezintă multă violență. Celor mai mici de 12 sau 16 ani, în funcție de imaginea violentă sau indecentă, le este interzis să le vizioneze. Însă jocurile video le sunt permise. „Copilul se distrează, primește adrenalină și pierde din realitatea ce îl înconjoară. Imaginea ireală o poate interpreta, aplica în viața reală și în modul acesta, el poate acționa violent în societate, prezentând totodată un grad înalt de irascibilitate și stres”, susține specialistul Marandici.

Mai mult, tehnologiile contemporane întârzie dezvoltarea gândirii abstracte. Copiii nu pot face diferența între bine și rău, între dragoste sau interes. Dacă, în urmă cu zece ani, gândirea concretă a copiilor de cinci-șase ani era înlocuită cu cea abstractă, astăzi, acest proces are loc la nouă-zece ani.

„Eu sunt dădaca unui copil de trei ani și nu îi dau voie să se joace la telefon, chiar dacă folosesc și eu unul. Totuși, părinții îi arată desene animate la computer. Știu că undele emise de ecrane distrug vederea și se recomandă să stăm la doi metri de ele. De asemenea, provoacă și dureri de cap”, afirmă Tatiana. Mai mult, fiind mama unei tinere de 13 ani, a fost nevoită să o ducă la medic din cauza migrenelor frecvente. „Doctorul a zis că e de la calculator. Nici nu e de mirare. Adolescenții, cum vin de la școală, deodată pornesc Internetul. Cât a fost iarna de lungă, nu a ieșit afară aproape deloc. Nici nu socializează, nemaivorbind de prieteni noi”, zice femeia.

Potrivit specialiștilor în domeniu, imaginile animate de pe ecrane sunt dinamice și ochiul le percepe normal, însă nervul optic este afectat. Acțiunea electromagnetică influențează lichidul intra-ocular, cel din urechea internă, dar și cele de la nivelul creierului. Drept rezultat, apar dereglări ale auzului, ale aparatului vestibular, dar și disfuncții vegetative ce pot dura ani.

Specialistul Ion Marandici susține că, utilizarea computerelor mult timp ridică tensiunea inter-craniană. „Vin mămicile și zic că fiului i s-a făcut rău, și a leșinat. Cu alte cuvinte, se ridică tensiunea inter-craniană, pragul convulsivant scade și apoi se pierde cunoștința. Copilul poate da stări de convulsii sau câteodată criză de epilepsie”, susține neurologul.

Astfel, picii pot leșina în fața computerului ori în stradă, după ce au stat prea mult timp în fața ecranului. Însă această consecință ține de realitatea imediată. Cel mai mult sunt afectate relațiile interumane pentru că, toate aceste gadget-uri moderne, performante, captivante, distractive răpesc din timpul omului, din copilărie, sănătate și îi privează de relații reale și de comunicare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *