Externe

BREAKING. Azerbaidjanul declanșează operațiuni antiteroriste în Nagorno-Karabah pentru dezarmarea armenilor

Azerbaidjanul a anunţat marţi, 19 septembrie, că forţele sale armate au lansat ceea ce a numit ”activităţi antiteroriste locale” în regiunea Nagorno-Karabah pentru a restabili ordinea constituţională prin dezarmarea şi forţarea retragerii formaţiunilor militare armene de acolo, informează Reuters.

Nagorno-Karabah, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, are o populaţie în majoritate covârşitoare de etnie armeană şi s-a desprins de sub controlul Baku la începutul anilor 1990 după un război. Azerbaidjanul a capturat din nou porţiuni de teritoriu în interiorul şi în jurul enclavei într-un război din 2020.

Ministerul azer al Apărării a vorbit într-un comunicat despre intenţia sa de ”a dezarma şi asigura retragerea formaţiunilor forţelor armate armene din teritoriile noastre, (şi) neutralizarea infrastructurii lor militare”.

De asemenea, ministerul a precizat că vizează doar ţinte militare legitime folosind ceea ce a numit arme de înaltă precizie, şi nu civili sau infrastructură civilă, ca parte a ceea ce a numit un impuls de ”restabilire a ordinii constituţionale a Republicii Azerbaidjan”.

Ministerul a mai adăugat că a informat forţa rusă de menţinere a păcii în zonă, împreună cu un centru de monitorizare turco-rus, care este menit să ajute la menţinerea încetării focului din 2020.

Armenia spune că nu are personal militar în Nagorno-Karabah şi că priorităţile sale sunt pur umanitare. O mare parte din Nagorno-Karabah este controlată de autorităţile etnice armene asupra cărora Baku face presiuni de mult timp pentru a le dizolva şi dezarma, aminteşte Reuters.

Ruben Vardanian, un bancher miliardar care a fost înalt oficial în administraţia etnică armeană din Nagorno-Karabah până în februarie, a scris pe X, reţea cunoscută anterior ca Twitter, că ”Azerbaijanul a iniţiat un atac masiv de artilerie împotriva Nagorno-Karabah, vizând oraşe şi civili pe scară largă”.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmaţiile din nicio parte.

Baku şi-a anunţat operaţiunea după ce s-a plâns că şase cetăţeni ai săi au fost ucişi de mine terestre în două incidente separate, lucru pe care l-a pus pe seama ”grupurilor armate armene ilegale”.

Escaladarea are loc la o zi după ce alimente şi medicamente extrem de necesare au fost livrate în Nagorno-Karabah de-a lungul a două drumuri simultan, un pas care părea că ar putea ajuta la atenuarea tensiunii tot mai puternice dintre Azerbaidjan şi Armenia.

Până în ultimele zile, Baku a impus restricţii majore în coridorul Lacin – singurul drum ce leagă Armenia de Nagorno-Karabah – şi nu a permis ajutoarele pe motiv că traseul ar fi fost folosit pentru contrabandă de arme.

Armenia a declarat că acţiunile desfăşurate de Baku, despre care spune că au provocat o catastrofă umanitară, ceea ce Azerbaidjanul neagă, sunt ilegale.

Ministerul armean de Externe a afirmat luni că poziţia diplomatică a Azerbaidjanului părea că pregăteşte terenul pentru un fel de acţiune militară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *