Actualitate

Bruxelles: reuniunea dialogului politic R. Moldova – Ue

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar cea a UE de Gunnar Wiegand, director pentru relaţii cu Rusia, Vecinătatea de Est, Asia Centrală şi OSCE, Serviciul European de Acţiune Externă, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul reuniunii, părţile au abordat în special ultimele evoluţii interne din Republica Moldova, priorităţile dialogului RM-UE pentru perioada imediat următoare şi problematica transnistreană.

În debutul reuniunii, şefa delegaţiei Republicii Moldova, Natalia Gherman, a informat partenerii UE privind rezultatele acţiunilor întreprinse de la începutul anului curent în procesul de implementare a agendei de reforme, implicit cele prevăzute de Planul de Acţiuni privind liberalizarea vizelor şi cele care rezultă din procesul de negocieri al Acordului de Asociere. La rîndul său, Gunnar Wiegand, şeful delegaţiei UE, a apreciat dinamica acţiunilor realizate şi a încurajat autorităţile moldovene să menţină şi în continuare aceeaşi abordare.

În contextul pregătirii reuniunii Consiliului de Cooperare RM-UE din 26 iunie anul curent, oficialii au realizat un schimb preliminar de opinii referitor la principalele obiective ale reuniunii, trasînd noi priorităţi ale agendei dialogului RM-UE pînă la sfîrşitul anului curent. În acest sens, părţile au remarcat că unul din obiectivele cheie ale reuniunii Consiliului de Cooperare rămîne a fi adoptarea deciziei privind avansarea la cea de-a doua etapă în implementarea Planului de Liberalizare a vizelor. Părţile şi-au exprimat încrederea ca pînă la Consiliul de Cooperare RM-UE să fie semnat Acordul de aderare a Republicii Moldova la Spaţiul European Aerian Comun, Acordul de modificare a Acordului de facilitare a vizelor, Acordul în domeniul indicaţiilor geografice şi Aranjamentul administrativ în domeniul protecţiei civile.

Un alt subiect abordat în cadrul reuniunii a vizat evoluţia Parteneriatului Estic. În acest sens, oficialul UE a mulţumit autorităţilor RM pentru rolul activ în dezvoltarea parteneriatului. A fost apreciată contribuţia Republicii Moldova la elaborarea "Foii de parcurs" a Parteneriatului Estic.

La finalul consultărilor, oficialii s-au referit la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, apreciind rezultatele reuniunii în formatul 5+2 care a avut loc luna trecută la Viena. De asemenea, a fost salutată reluarea transportului marfar pe tronsonul de cale ferată prin regiunea transnistreană. UE va continua să sprijine realizarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Cu ocazia vizitei la Bruxelles, viceministrul Natalia Gherman s-a întîlnit cu Stefano Manservisi, directorul general pentru Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat ultimele evoluţii ale Dialogului RM-UE în domeniul vizelor, stabilind principalele priorităţi în vederea avansării la următoarea etapă de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *