Economie

Bumacov promite cazane japoneze pe biocombustibil în zeci de sate din Moldova

Contribuţia Japoniei va fi stabilită de către autorităţile nipone. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, care a negociat cu japonezii, a declarat pentru Info-Prim Neo că, timp de doi ani, s-a lucrat la elaborarea planului de acţiuni al proiectului.

Vasile Bumacov s-a întâlnit recent cu echipa din Japonia abilitată pentru pregătirea lansării în Moldova a Proiectului privind utilizarea efectivă a combustibilului din biomasă. În cadrul întrevederii au fost prezentate şi discutate rezultatele raportului final asupra proiectului menţionat, aspecte tehnice şi de inginerie, orarul lucrărilor, sprijinul părţii nipone şi contribuţia părţii moldave pentru implementarea eficientă a acestuia.

„Proiectul urmează să fie aprobat de către Guvernul Japoniei. Nu aş vrea să vorbim încă despre contribuţia părţilor, să nu anticipăm lucrurile. Proiectul prevede că în 25 de sate moldoveneşti vor fi instalate cazane japoneze care lucrează pe bază de peleţi", a comunicat Vasile Bumacov. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate sisteme de încălzire cu biomasă, îndeosebi pentru instituţiile de învăţământ în comunităţile rurale din Moldova.
La Centrul nipon din Moldova va fi construită o minifabrică de producere a peleţilor din deşeurile agricole, unde toţi cei interesaţi vor putea învăţa cum să facă peleţii.

În R. Moldova există deja peste 100 de centrale termice care lucrează cu biocombustibil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *