(CĂLĂTORII) Sultanatul Oman, posibilă destinație turistică în Orientul Mijlociu
Pentru a merge în Oman este necesară o viză turistică, demersurile putând fi făcute la ambasadă sau direct la sosire. În regiunea Dhofar s-au construit mai multe hoteluri, rezervările putându-se efectua și pe platformele cunoscute, ca Booking.com. Sejururile propuse de turoperatori constituie altă soluție de obținere a biletelor, toate incluzând atracții turistice proprii țării.
Orașul Salalah, capitala regiunii Dhofar, este primul punct de interes pentru turiști, care pot merge în bazarul Al Hafah să cumpere tămâie, loc recomandat pentru acest tip de articol în întreg sultanatul. Amatorii de monumente frumoase pot vizita și fotografia Moscheea Sulatanului Qaboos și admira lustrele de cristal din marea sală de rugăciune. Tot aici pot vedea mormântul profetului Umran, cu un sarcofag de peste 30 de metri lungime.
O vizită la Salalah nu ar fi completă fără o trecere prin vechiul oraș Al-Baleed, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Situl arheologic este unul dintre cele mai însemnate atracții din țară. Aflat pe coasta sudică, cu vedere spre Marea Arabiei, vechiul port a fost o axă centrală a comerțului cu tămâie. Există și un muzeu consacrat acestei rășini frumos mirositoare.
Deși poate părea neașteptat, turiștii se pot relaxa într-un loc cu multă verdeață din Oman: la 30 de kilometri est de Salalah se află una dintre cele mai mari cascade din regiune. Zona este atât de umedă încât iarba crește din abundență, oferind un excelent loc de picnic.
Aflată la porțile deșertului, regiunea Dhofar este un loc de întâlnire al adepților sporturilor auto, care, la volanul unor 4×4, înfruntă dunele de nisip. Experiența tip Paris-Dakar poate fi încercată și cu motocicleta. Oricum, regiunea este ideală pentru așezarea cortului.
Sudul Sultanatului constituie un loc ideal pentru observarea îndeaproape a uneia dintre cele 20 de specii de balene care populează Marea Arabiei. Sunt organizate tururi cu vaporul din sate de pescari ca Sadah, Mirbat sau Hasik. Delfinii pot fi văzuți chiar de pe plajă. De-a lungul coastei maritime a regiunii Dhofar, fotografii amatori speră să surprindă broaște țestoase venite să își depună ouăle în nisip. Cei mai norocoși pot asista chiar la primul drum al puilor spre mare.
Fiind situat între Yemen, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și, mai departe, India, Omanul are o bucătărie care beneficiază de bogăția culinară a zonei sale geografice. Se mănâncă celebrul biryani indian, dar și falafel libanez. Turiștii mai conservatori găsesc totuși și feluri proprii culturii occidentale, fast food-uri și pizzerii.
Ministerul Turismului din Sultanatul Oman a lansat recent un nou site internet, pentru a promova oferta turistică a regiunii Dhofar: Travelleroasis.om, încheie leparisien.fr.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!