Istorie

Calendar Istoric: 1955 Nașterea Tratatului de la Varșovia

Pactul de la Varșovia sau Tratatul de la Varșovia, numit în mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare și asistență mutuală a fost o alianță militară apărută sub pretextul apărării împotriva expansiunii occidentale, folosită pentru înăbușirea revoltelor populare anticomuniste din țările membre (Ungaria, în 1956, respectiv Cehoslovacia, în 1968) Tratatul de la Varșovia a fost inițiat de către Nikita Hrușciov în 1955 și a fost semnat la Varșovia pe 14 mai 1955 de toate statele cu regim comunist din Europa, cu excepția Iugoslaviei. Pactul și-a încetat existența pe 3 martie 1991 și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991, punând capăt astfel războiului rece dintre democrație și comunism.

15 mai 1873

Moare Alexandru Ioan Cuza




La această dată trece în neființă întâiul domnitor al Principatelor Române Unite, Alexandru Ioan Cuza. Acesta se sfârșește în exil, în Germania, la Heidelberg, unde a trăit după ce a abdicat, forțat de „monstruoasa coaliție”, cum a fost denumit de presa vremii grupul de politicieni care au plănuit debarcarea sa. Deși, după primii ani de exil a încercat să revină în țară ca persoană privată, cererile sale repetate s-au lovit de refuzul domnitorului Carol I. A fost înmormântat inițial la Biserica Domnească de lângă Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorinței sale, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

16 mai 1204

Prima atestare a românilor din Oradea



Papa Inocențiu al III-lea îi trimite o scrisoare episcopului de Oradea prin care îi cere acestuia să supună direct Scaunului Apostolic comunitatea ortodoxă românească din dioceza cetății transilvane. Atestată documentar din 1113, cetatea Oradiei devenise unul dintre cele mai importante orașe medievale ale Europei Centrale, fiind plasat pe rutele comerciale care legau Occidentul de Orient. Populația românească, de rit ortodox, făcea notă discordantă cu catolicismul în expansiune din această parte a continentului, iar tentativele de convertire la confesiunea subordonată Sfântului Scaun nu vor înceta pe parcursul secolelor. În ciuda acestor eforturi, cu mici excepții, populația românească majoritară în Ardeal va păstra tradiția ortodoxă.

17 mai 1972

Izbucnește scandalul Watergate


Afacerea Watergate este denumirea generică atribuită unui scandal politic și unui succes mediatic al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră care a culminat cu demisia președintelui Statelor Unite, Richard Nixon. Ziarul „Washington Post” și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată. Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului pe parcursul căruia au fost deconspirate metode ilegale de ascultare a adversarilor politici de către liderii de atunci ai SUA.

18 mai 1804

Napoleon este încoronat ca împărat al Franței




Având puterea consolidată de realizările guvernării sale, Napoleon a fost proclamat împărat de către Senatul francez în 1804, printr-un senatus-consultus. Încoronat în Catedrala Notre-Dame din Paris, în prezența Papei Pius al VII-lea, el a spus cuvintele: „Imperiul înseamnă pace”. Însă conducerea sa a dus la un lung șir de războaie cu Anglia și cu monarhiile absolutiste (Rusia, Austria, Prusia) cauzate printre altele de rivalitatea dintre burghezia franceză și cea engleză pentru supremație economică; dorința monarhilor europeni de-a opri accesiunea lui Napoleon; ambiția lui Napoleon de a stăpâni întreaga lume. Cu o armată mare, Napoleon a reușit să obțină multe victorii asupra Austriei în 1805, prin Bătălia de la Austerlitz și asupra Prusiei în 1806. Singura putere continentală care îi stătea în cale era Rusia. Cu aceasta a încheiat un acord în 1807 prin care Europa era împărțită între împăratul Franței și țarul Rusiei, Alexandru I. În anul 1812, Napoleon face o încercare dezastruoasă de a invada Rusia, în care este învins. Astfel a început căderea lui Napoleon. În Bătălia de la Leipzig din 1813, Napoleon este înfrânt de către cele cinci națiuni. Napoleon este obligat să abdice și este exilat în insula Elba, în anul 1814. Revine pentru scurt timp la domnie, dar, după o nouă înfrângere, la Waterloo, este exilat pe insula Sf. Elena, unde va trăi pentru restul vieții sale.

19 mai 1618

Începe Războiul de 30 de ani



Războiul de 30 de ani a durat din 1618 până în 1648 și a fost un război purtat sub pretext religios. Cauza principală a fost lupta pentru hegemonie în Europa, în special ambiția Franței, condusă de cardinalul Richelieu, de a se profila pe plan european în detrimentul Imperiului romano-german și puterii Habsburgilor.
Războiul a fost declanșat prin incidentul din Praga, când doi reprezentanți ai împăratului și notarul acestora au fost aruncați pe fereastră (defenestrați) de stările cehe nemulțumite. Aceasta a fost scânteia începerii războiului care a urmat. Frederic al V-lea („Regele de o iarnă”), cel care a fost ales de stările protestante de la Praga ca rege al Boemiei, în ciuda împotrivirii reprezentanților imperiali (care au fost aruncați pe fereastră, dar au supraviețuit), nu s-a putut menține la putere decât până în anul 1620. În Bătălia de la Muntele Alb (Kutna Hora), armatele stărilor protestante cehe, aflate sub conducerea lui Frederic al V-lea, au fost înfrânte de trupele imperiale comandate de generalul Johann von Tilly și Wallenstein. Astfel, Frederic al V-lea a fost nevoit să fugă în Olanda, iar împăratul Ferdinand al II-lea și-a impus pretențiile asupra coroanei Boemiei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *