Cultură

Calendarul zilei 21 mai: Sf. Împărați Constantin și Elena

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în orașul Naissus (Niș, din Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu.

Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i s-a descoperit Hristos, cerându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, a ieșit biruitor în lupta cu Maxențiu.

Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se păstrează la Roma, se află inscripția: “instinctu divinitatis” = “prin inspirație divină”, ce revelează cum a fost câștigată victoria asupra lui Maxențiu.

Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano, care dădea libertate de cult creștinilor, după secole de persecuții.

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate de manifestare creștinismului. Sfânta Elena, mama sfântului Constantin, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit.

Sf. Constantin și Elena este hramul istoric al Catedralei Patriarhale din București. O părticică din sfintele lor moaște se află acolo spre închinare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *