Campanie de restaurare a unui monument legendar de pe timpul lui Ștefan cel Mare. Participă și tu
Locul este cunoscut datorită unei bătălii pe care a purtat-o aici Ștefan cel Mare. Ei speră ca cetățenii moldoveni din țară și de peste hotare să participe activ la realizarea acestui proiect.
Mulți își amintesc probabil că anul trecut un grup de prieteni au donat Muzeului Național de Istorie copia documentului medieval în care este atestat pentru prima dată orașul Chișinău. Chiar dacă istoricilor li se părea dificilă și costisitoare obținerea acestui act, tinerii au demonstrat că pot face un lucru mare cu bani puțini. Au găsit originalul în arhiva din Varșovia, au pus mână de la mână și au făcut o fotocopie pe care ulterior au donat-o capitalei. Ceea ce părea imposibil, a devenit ușor realizabil. Era nevoie doar de voință, puțin efort și implicarea unui grup de prieteni. Conducându-se de aceleași principii, pasionații de istorie și-au stabilit un alt țel: reabilitarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic, un loc legendar unde Ștefan cel Mare i-a înfrânt pe năvălitorii tătari în anul 1469. „Fiind jurist de profesie, am fost anul trecut într-o deplasare de serviciu la Ocnița, unde avea loc un proces de judecată. În pauza dintre ședințe am discutat cu grefiera care era originară din satul Lipnic. Ea mi-a povestit despre o fântână rămasă de pe timpul lui Ștefan cel Mare”, povestește Marian Chirtoacă, autorul ideii. A fost suficient ca să înceapă căutările acelei fântâni, despre care oamenii din sat vorbesc cu mândrie. „Lipnic este singurul loc amplasat în Republica Moldova unde marele domnitor a repurtat o victorie. Ni s-a trezit imediat interesul. Căutările ne-au luat ceva timp, dar ne-au ajutat niște oameni care munceau pe deal. Am găsit fântâna într-o stare ruinată și ne dorim foarte mult să o reabilităm, dar pentru asta avem nevoie de participarea societății”, argumentează Marian Chirtoacă.
Ideea a fost imediat preluată de prietenii săi care formează un grup de inițiativă. „În istoria Chișinăului sunt câteva exemple când oamenii s-au implicat în realizarea unor lucruri frumoase, cum ar fi înființarea primului orfelinat, instalarea bustului lui Pușkin sau susținerea unor spitale. Putem să revenim la această tradiție”, este convins Simion Berzoi, unul din prieten.
Carul s-a mișcat din loc
Entuziasmul tinerilor a început sădea roade. Directorul Agenției Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), Ion Ștefăniță, a contactat compania „OLDARHITECTURE” care a elaborat proiectul de reabilitare a fântânei și a spațiului adiacent. Schițele prevăd: 1) construcția unui zid de sprijin 2) instalarea unei cruci din piatră 3) înnoirea cumpenei fântânii 4) schimbarea colacului fântânii și 5) instalarea unui panou informativ despre importanța istorică a locului. Ion Ștefăniță a precizat că în satul Lopatna din raionul Orhei a fost găsit deja un colac din piatră autentic de câteva sute de ani, iar o cruce din curtea bisericii din Plopi, raionul Dondușeni, ar putea fi adusă la Lipnic. Interesul AIRM este motivat și prin faptul că Fântâna Cadânei are statut de monument încă din 1972, dar ultima reparație a avut loc tocmai în 1989. Inițiativa tinerilor este susținută și de primăria satului care și-a asumat sarcina de a organiza evenimentele de inaugurare. Până atunci însă autorii ideii au nevoie ce circa 5 mii de euro pentru a finanța lucrările de reconstrucție. Pentru unii suma ar putea să pară mare, însă când mai mulți oameni vor contribui măcar „cu o lingură de ciment”, cum spune în glumă autorul ideii, banii ar putea fi adunați cu ușurință. Și fiindcă grupul de inițiativă nu formează o organizație, comitetul Consiliului Internațional al Muzeelor din Moldova (ICOM) a deschis un cont bancar pe care pot fi donați banii. În cazul în care proiectul se va bucura de susținerea societății, Fântâna Cadânei din Lipnic va fi inaugurată pe 20 august, ziua în care Ștefan cel Mare i-a învins pe tătari. Dacă vor fi întârzieri, publicul va putea vizita fântâna renovată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului care vor fi marcate în Republica Moldova în luna septembrie.
Donațiile se pot face AICI sau pe conturile afișate mai jos.
Legenda Fântânei Cadânei
Demult-demult, atât de demult încât nici noi nu știm, trăia pe pământurile Lipnicului o fată. Numele ei s-a pierdut în negura timpului, la fel ca și numele părinților săi. Nu știm dacă era săracă sau bogată, nici dacă era de neam boieresc sau nu. Însă ceea ce s-a transmis până în zilele noastre este că fata era de o frumusețe deosebită. Era îndrăgită de mulți băieți din sat și, probabil, îi plăcea și fetei de unul dine ei.
Dar timpurile erau tulburi…Mulți ne treceau hotarul pentru a jefui ce găseau și a lua în robie pe cine nu reușea să se ascundă. Așa, odată, unul din invadatori a văzut-o pe frumoasa fată din Lipnic și s-a gândit s-o ducă la el în harem, pentru a o face cadână. Fata, vrând să scape de robie, s-a aruncat într-o fântână de la marginea satului, care de atunci se cheamă Fântâna Cadânei.
Anume lângă această fântână de la marginea Lipnicului, potrivit tradiției, a început bătălia lui Ștefan cel Mare cu tătarii.
Conturile bancare pe care pot fi depuse contribuțiile:
În lei:
În euro:
În dolari SUA:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!