Comentariu

Când pleacă militarii ruşi din Transnistria?

Proaspătul preşedinte a recunoscut că nu poate da un termen când se va reuşi această performanţă, însă s-a declarat încrezător că acest lucru se va întâmpla.

Prezenţa militarilor ruşi pe Nistru este motivată prin existenţa „pericolului” unor presupuse confruntări interetnice. Dacă nu ar fi soldaţii ruşi pe Nistru, atunci românii din Republica Moldova ar declanşa o purificare etnică – cam aşa sună o parte a raţionamentului. Şi aici apare necesitatea existenţei unor naţionalişti extremişti la Chişinău, care să fie cât mai agresivi şi să poată fi folosiţi în cadrul unei propagande de tipul „dacă ar pleca militarii ruşi, aceşti neofascişti ar declanşa un genocid”. Uneori diavolul se ascunde în cele mai bune intenţii.

După 1990, România a dovedit că poate fi un stat în care minorităţile naţionale trăiesc fără să fie în pericol de asimilare. România este singurul stat care şi-a păstrat în mare parte forma de după Primul Război Mondial, atunci când au apărut statele naţionale în estul Europei. Mare parte – fără Basarabia, care a devenit între timp Republica Moldova, al doilea stat românesc (în care încă se mai găsesc militari ruşi).

Care este rolul Republicii Moldova? Preşedintele Băsescu a spus că în niciun caz Republica Moldova nu reprezintă un stat-tampon. Statele-tampon îşi aveau rolul lor în epoca tancurilor – în epoca rachetelor intercontinentale Republica Moldova nu poate îndeplini un astfel de rol. Scutul antirachetă din România nu reprezintă un pericol pentru forţele strategice ruse, cel puţin aşa a spus ieri adjunctul şefului forţelor armate ruse, general-colonelul Valeri Gherasimov.

Dacă Rusia chiar vrea să se îndepărteze de moştenirea sovietică, ar putea foarte bine să lase Republica Moldova să îşi vadă de drumul spre Uniunea Europeană. Un prim pas ar fi retragerea trupelor din Transnistria. România ca membră a Uniunii Europene şi a NATO nu are în vedere acţiuni de purificare etnică sau asimilări forţate. Nici în Republica Moldova nu există tendinţe către astfel de forme de manifestare. De altfel, ar fi şi greu pentru cineva de la Chişinău să aibă vreo iniţiativă de acest gen împotriva locuitorilor din Transnistria. Uniunea Europeană nu prea rabdă astfel de iniţiative. Ucraina este pe cale de a rămâne fără acordul de asociere cu UE din cauza modului în care este tratată în închisoare Iulia Timoşenko. Orice abuzuri la adresa transnistrenilor ar fi sancţionate imediat de la Bruxelles.

Există destule garanţii pentru ca militarii ruşi să se retragă din Transnistria. Cadourile făcute de preşedintele Băsescu preşedintelui Timofti (o biserică maramureşeană din lemn şi un milion de cărţi în limba română) nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni. Dacă România ar fi făcut cadou Republicii Moldova un regiment de tancuri şi un milion de puşti de asalt, poate că ar fi existat o îndoială cu privire la intenţii ascunse. Însă bisericile şi cărţile nu au ucis pe nimeni. Când pleacă militarii ruşi din Transnistria? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *