Economie

Când vor SCĂDEA preţurile la PETROL?

Barilul s-a ieftinit cu 20% într-o lună, iar carburanţii vor urma trendul, anunţă money.ro. Cotaţia barilului de petrol este pe un pronunţat trend descendent, coborând la puţin peste 100 de dolari şi este de aşteptat să urmeze şi o scădere a preţului carburanţilor de 8-9%, arată o analiză a X-Trade Brokers, o firmă de consultanţă poloneză cu birouri în 19 ţări.

Va scădea preţul carburanţilor în acelaşi procent şi în benzinăriile din Moldova? Solicitat de TIMPUL, Alexandru Fală, expert IDIS, a afirmat că în calea reducerii preţului la carburanţi pe piaţa din RM pot fi două explicaţii. Astfel, potrivit lui Fală, prima ipoteză ar fi existenţa stocurilor cumpărate la preţurile înalte şi care încă nu au fost epuizate, iar cea de-a doua – înţelegerea de cartel între companiile petroliere de pe piaţa din Moldova.

Anatol Sărăcuţa, şeful Direcţiei audit din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), a susţinut că dacă se menţine trendul descendent la cotaţiile barilului de petrol, înseamnă că şi noi trebuie să ne aşteptăm la micşorarea preţurilor la combustibili. „Stocurile noastre sunt, în medie, pentru 20-30 de zile şi ar trebui să ne aşteptăm după această perioadă la reduceri de preţ. Totuşi nu depinde de noi acest lucru, dar de companiile de produse petroliere. Noi verificăm doar ca rentabilitatea să nu depăşească 10 la sută”, a spus Anatol Sărăcuţa.

În acelaşi timp, un reprezentant al unei companii petroliere din Moldova a afirmat că preţul ţiţeiului la bursele internaţionale nu este un parametru care influenţează direct preţurile de pe piaţa RM, pentru că toţi importatorii din RM cumpără produsele petroliere prin intermediul rafinăriilor şi cotaţiilor din rafinărie. „Nu este ca referinţă costul ţiţeiului. Toţi importatorii, mai ales companiile mari, au stocuri de produse petroliere cumpărate la cotaţii mai înalte”, a conchis sursa.

În următoarea lună, pieţele vor fi alimentate, suplimentar, cu 2 milioane de barili, zilnic, mai mult decât suficient pentru a acoperi sistarea exporturilor de ţiţei ale Libiei, cifrate la 1,5 milioane de barili pe zi înainte de război. Preţul ţiţeiului influenţează preţul carburanţilor cu un decalaj de câteva săptămâni.

Drept rezultat al majorării cotaţiilor la bursele internaţionale, de la începutul anului curent preţul mediu al benzinei A-95 s-a majorat cu 17,3% şi al motorinei – cu 18,3%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *