„Cardul lui Oleg Voronin” completează Codul Penal
CCCEC, autorul proiectului, propune ca persoanele fizice să fie pedepsite pentru evaziune fiscală cu amendă de la 20 de mii până la 40 de mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu până la doi ani de închisoare, dacă suma impozitului pe venit neachitat depăşeşte 2500 de unităţi convenţionale, adică 50 de mii de lei”. În cazul în care aceeaşi infracţiune a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari se va pedepsi cu amendă de la 40 de mii la 60 de mii de lei sau cu până la cinci ani de închisoare. Drept evaziune fiscală se va considera eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau includerea în declaraţie a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, fie tăinuirea altor surse de venit impozabile.
Directorul CCCEC, Viorel Chetraru, crede că aceste modificări vor contribui la „prevenirea şi combaterea îmbogăţirii fără temei a persoanelor fizice”, vor spori încasările de impozite la bugetul public naţional, iar toate astea vor influenţa pozitiv asupra dezvoltării societăţii în ansamblu”. Oleg Voronin, dacă va fi găsit vinovat de evaziune fiscală, nu va putea fi însă sancţionat conform noilor prevederi, deoarece legea nu se aplică retroactiv.
Proiectul survine după ce, la aproape şase luni de cercetări în dosarul „Cardul lui Oleg Voronin”, CCCEC a constatat că în Codul Penal al RM nu există prevederi care să sancţioneze persoanele fizice pentru evaziune fiscală. CCCEC a pornit o urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce TIMPUL a publicat descifrări de pe cardul bancar al lui Oleg Voronin, care arătau că fiul ex-preşedintelui RM a cheltuit sume impunătoare în afara ţării. Astfel, în mai puţin de 16 luni din 2008-2009, Voronin Jr. a achitat în magazine, hoteluri şi alte localuri mărfuri şi servicii de lux în valoare totală de aproape opt milioane de dolari, iar rulajul total al tranzacţiilor de pe cardul său bancar a fost de aproape 190 milioane de lei. Centrul Anticorupţie investighează provenienţa a 66 milioane de lei, nedeclaraţi la Fisc de omul de afaceri. Până în prezent procurorii anticorupţie nu i-au înaintat vreo învinuire lui Oleg Voronin, acesta neavând nici calitatea procesuală de bănuit în acest dosar, care a fost deschis pe faptul săvârşirii de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Solicitat de TIMPUL, Serviciul de presă al CCCEC a spus că în prezent sunt aşteptate răspunsurile la interpelările adresate de către procurorii moldoveni organelor de anchetă din mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Elveţia, Austria etc. „Este o procedură anevoioasă care poate dura şi un an şi mai mult. În practica internaţională astfel de dosare sunt anchetate ani în şir”, a menţionat şefa serviciului de presă, Angela Starinschi.