Actualitate

Care sunt cerințele minime pentru lucrul la monitor?

Conform Hotărârii privind Cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, angajatorii sunt obligaţi să efectueze analiza posturilor de lucru pentru a evalua condiţiile de securitate şi sănătate în muncă pe care aceştia le creează lucrătorilor, în special cu privire la posibilele riscuri pentru vedere, probleme fizice şi probleme de tensiune nervoasă.

Astfel, angajatorul asigură lucrătorilor examinarea oftalmologică în următoarele cazuri: 1) înainte de a începe lucrul la monitor, prin examinarea oftalmologică la cererea angajatului la angajare; 2) la intervale stabilite de actele normative în vigoare; 3) dacă lucrătorii simt dificultăţi vizuale cauzate de lucrul la monitor.

Dacă în urma examenului oftalmologic au fost depistate dereglări vizuale, angajatorul este obligat să pună la dispoziţie aparate de corecţie normale sau de corecţie speciale. Cheltuielile pentru toate măsurile vor fi suportate în întregime de către angajator.

Regimul de muncă și odihnă al lucrătorilor la monitor presupune mai multe cerințe. Durata generală a zilei de muncă la monitor este de 8 ore, se admite activitatea în schimburi cu durata de 12 ore. Pentru asigurarea capacităţii optime de muncă şi menţinerea sănătăţii, în afară de pauza obligatorie pentru prânz, în decursul zilei de muncă se efectuează suplimentar pauze reglementate, care se includ în timpul de muncă.
În ziua de muncă de 8 ore, pauzele reglementate se acordă după 2 ore de la începutul schimbului şi după 2 ore după prânz, cu durata de 15 minute fiecare. În ziua de muncă de 12 ore, pauzele reglementate trebuie să fie efectuate în primele 8 ore ca şi pauzele din ziua de 8 ore, iar în ultimele 4 ore, după fiecare oră câte 15 minute.

Nu se admite activitatea la monitor mai mult de 2 ore fără pauze reglementate. În scopul combaterii monotoniei, suprasolicitărilor neuropsihice, oboselii aparatului vizual şi celui locomotor, al menţinerii capacităţii maxime de muncă, în timpul pauzelor reglementate lucrătorilor li se recomandă exerciţii fizice, pentru ochi şi relaxare psihologică.

Prevederile nu se răsfrâng asupra cabinelor şoferilor la vehicule sau cabinelor de control la utilaje; sistemelor pentru prelucrarea informaţiei numerice de la bordul mijloacelor de transport; sistemelor pentru prelucrarea informaţiei numerice prevăzute în special pentru uz public; sistemelor portabile care nu se utilizează un timp îndelungat la un post de lucru, maşinilor de calculat; caselor de marcat şi oricăror echipamente cu un afişor mic de date sau măsuri, necesare utilizării directe a echipamentului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *