Carte

CARTEA ZILEI: „Portret al artistului la tinerețe”, de James Joyce

Un bildungsroman care ilustrează atât desprinderea treptată a eroului de constrângerile familiei, religiei şi naţionalismului irlandez, cât şi parcursul sau către individualizarea artistică.

Capodoperă autobiografică Portret al artistului la tinereţe, publicată în volum în 1916, este o naraţiune în cinci părţi a vicisitudinilor şi avatarurilor copilăriei şi adolescenţei lui Joyce la Dublin. Într-o Irlanda frământată de eterne tulburări şi conflicte politice, într-o familie cu mulţi copii, sărăcită, redusă la mizerie de un tată uşuratic şi petrecăreţ şi de o mama habotnică, orbită de religiozitate. O copilărie marcată de rigorile drastice ale unor şcoli iezuite şi o adolescenţă petrecută într-o societate sufocată de bigotism, de un tradiţionalism deviat într-un misticism menit să înnegureze cu spaime transformările fiziologice şi efuziunile sentimentale şi senzoriale ale pubertăţii.

Joyce transferă toate aceste trăiri personajului pe care-l numeşte Stephen Dedalus. Simbolică numelui e transparenţă: Stephen îl evocă pe Sfântul Ştefan, primul martir al creştinismului, că o emblemă a jertfei de sine pe care o presupune creaţia artistică; iar Dedalus trimite la eroul din mitologia greacă Dedal, care reuşeşte să zboare din labirint cu ajutorul unor aripi din ceară. Stephen Dedalus, alias Joyce, după o educaţie iezuită traumatizantă, evadează în lume şi se dedică literaturii.

Spaimele inoculate elevilor de către preoţii iezuiţi cu privire la osândele care-i aşteaptă pe cei căzuţi în păcat (mai cu seama în păcatul trupesc) ating în român dimensiuni danteşti. Român inovator prin tehnicile sale moderniste, dezvoltate ulterior în Ulise, Portret al artistului… a influenţat mari scriitori precum Virginia Woolf, Samuel Beckett sau William Faulkner. 

Lectură plăcută!

Sursa: bestseller.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *