Actualitate

Cât câștigă un actor de teatru în R. Moldova

Și pentru că acasă-i așteaptă copiii, familiile care trebuie întreținute, sunt nevoiți să se deghizeze în Moș Crăciun, să modereze nunți, să meargă pe la cumetrii, botezuri, căci așa mai câștigă un ban.  

A fi actor de teatru nu este o meserie, este un destin. Actorul își suprimă propria tristeţe şi durere în adâncurile sufletului şi ne poartă de mână în lumea artei, a frumosului. 

La teatru nimeni nu te roagă să vii 

Tudor Țărnă, directorul general al Teatrului „Ginta Latină” din capitală, recunoaște că cei care vin să muncească la teatru sunt conștienți că nu vor avea mulți bani. La „Ginta Latină” actorii primesc un salariu cuprins între 2500 și 3200 de lei.  

„Tu te jertfești pentru public. Dacă ai un foc care arde în suflet și ții cu tot dinadinsul să-l transmiți și altor oameni, vii la teatru. Actorii de la noi colaborează și cu alte instituții, unii se filmează în publicitate, alții prezintă evenimente. Acestea constituie o sursă suplimentară de venit de care are nevoie fiecare actor, dar nu toți au aceste posibilități. Doar cu banii din salariu este practic imposibil de trăit”, menționează Tudor Țărnă. 

A plâns după ce și-a adus aminte cuvintele lui Nicolae Timofti 

Tudor Țărnă spune că președintele țării, Nicolae Timofti, a venit la două spectacole jucate pe scena teatrului pe care îl conduce. În timpul unuia dintre ele, șeful statului chiar a început să plângă și, la final, a ieșit din sală rostind cuvintele: „Mâine voi merge să-mi vizitez mama”.

După ce mi-a spus aceste cuvinte și lui Tudor Țărnă i-au dat lacrimile. Directorul trăiește fiecare clipă alături de echipă, dar și de spectatori.

Singurii care prezintă spectacole în toată țara 

Teatrul „Ginta Latină” trebuie să realizeze pe an 15 spectacole prin toată țara. Conducerea spune că ei ajung să organizeze chiar și peste 40.

„Teatrul nostru este unicul care merge des prin teritoriu. Spectatorii de la țară sunt mult mai interesați de ceea ce facem noi. În comparație cu publicul de la oraș, cel din sat este mai expresiv. La noi în țară încă nu există o cultură teatrală, din păcate. Oamenii nu doresc să meargă la teatru”, spune trist Tudor Țărnă.  

Dintr-o grupă de 29 de actori lucrează doar trei

Viorel Cozma, actor la Teatrul „Ginta Latină”, povestește că viața de actor nu este deloc ușoară și aici reușesc să se mențină doar cei care sunt îndrăgostiți de scenă. Tânărul s-a căsătorit recent și mărturisește că doar cu salariul pe care îl are, în jur de 2500 de lei, abia de reușește să achite chiria pentru apartament.

„Existența mi-o câștig moderând nunți, cumetrii, botezuri, iar acum iarna am oferte de a fi Moș Crăciun și o să le accept cu plăcere. Profesând actoria în R. Moldova nu te poți îmbogăți. Din 29 câți eram în grupă, la facultate, acum doar trei lucrează la teatru, iar ceilalți s-au împrăștiat peste tot”, conchide tânărul. 

Luna decembrie este cea mai bună pentru un actor 

Repetițiile la teatru pot dura de dimineața până noaptea târziu. Înainte de premieră actorii nu dorm nopți întregi.

Un alt actor de la Teatrul „Ginta Latină”, Valeriu Jacotă, spune că cea mai bună lună pentru un actor este decembrie, dar este și cea mai solicitantă. „În 31 de zile sunt realizate 21 de spectacole. Pe lângă astea actorii mai merg la matineuri deghizați în Moș Crăciun sau la alte evenimente. Mulți dintre noi avem familii, copii și trebuie să găsim și alte metode de a câștiga bani. Chiar dacă aici primim pentru fiecare spectacol câte un mic premiu, care de regulă nu depășește 150 de lei, oricum este greu să faci față cheltuielilor”, subliniază actorul.

Costul biletelor și cheltuielile necesare 

La Teatrul „Ginta Latină” prețul biletelor pornește doar de la 30 de lei. Din 450 de locuri care sunt în sala mare, de obicei sunt ocupate în jur de 80 la sută. Anual din vânzarea biletelor teatrul câștigă un milion de lei. De aceea spectatorii sunt cei care lungesc viața unui teatru.

Pe lângă banii colectați de la vizitatori, instituția mai are nevoie și de alte resurse pentru a activa într-un regim normal. Anul curent statul a alocat 3.4 mln. lei. Însă pentru o activitate eficientă, instituția ar avea nevoie de 9 mln. lei.

Teatrul „Ginta Latină” a fost creat în 1989 de către regretatul regizor Sandri Ion Șcurea, care și-a propus să creeze un teatru de comedie muzicală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *