Cât costă să postești în R. Moldova
În aceste condiții, persoanele care nu vor să se atingă de carne, brânză, lapte sau ouă se mulțumesc cu mâncăruri din cartofi sau fasole și consumă mai puțin salate sau fructe, care sunt mai scumpe. Medicii îi sfătuiesc pe cei bătrâni și bolnavi să renunțe la alimentația săracă, deoarece riscă să-și agraveze problemele de sănătate.
Comercianții de la Piața Centrală din capitală spun că în ultimele săptămâni oamenii cumpără mai multe produse de post, iar vânzarea acestora a crescut în mod evident. Prin urmare, prețul la unele alimente a crescut cu câțiva lei, iar la altele, practic cu jumătate.
Un kg de ciuperci costă mai scump decât un kg de carne
Ana vinde ciuperci la piață de câteva luni și spune că de când a început postul a observat un interes sporit față de producția sa. Femeia este bucuroasă că zilnic reușește să-și vândă toate ciupercile, chiar dacă, spune ea, prețul acestora a crescut cu 10, 20 sau 30 de lei, asta în funcție de soi.
„Înainte de Postul Mare vindeam un kg de ciuperci cu 25 sau 30 de lei, acum prețul depășește 40 de lei, însă oamenii le cumpără chiar mai mult ca înainte. Iar dacă producția se vinde, de ce să nu mărim prețul?”, se întreabă vânzătoarea.
De cealaltă parte, comercianții care vând fasole, hrișcă, orez, năut sau mazăre menționează că prețul la aceste produse a rămas același, chiar dacă sunt de post. Cât ține de numărul de cumpărători, aceștia spun că acum vin puțin mai mulți ca înainte.
În aceste zile la piață se vinde foarte bine urzica. Un bărbat care vindea acest produs s-a arătat mulțumit de numărul cumpărătorilor și de interesul față de marfa sa. Prețul unui kg de urzică este de 25 de lei. Oamenii, care așteptau să cumpere urzică, spun că aceasta se gătește ușor și este foarte gustoasă.
Mai mulți credincioși care postesc vin la piață să-și cumpere fructe și legume. Aceștia spun că nici nu se uită în direcția cărnii, a ouălor sau a lactatelor pentru ca să nu-și facă poftă.
„Vreau să țin tot postul și în această perioadă optez mai mult pentru ciuperci. Chiar dacă s-au scumpit foarte mult, oricum le cumpărăm pentru că sunt gustoase”, declară Eugenia, o femeie de 43 de ani care a venit la piața centrală după cumpărături.
„Încerc măcar câteva săptămâni să țin post și sper acest lucru să mă ajute să slăbesc. Acum mănânc doar fructe și legume”, spune Valentina, o studentă de la Universitatea „Ion Creangă” din capitală.
De la începutul Postului Mare au scăzut prețurile la carne și ouă
În sectorul unde se vând carnea și ouăle, comercianții se plâng că în ultimul timp la ei ajung tot mai puțini cumpărători. Aceștia au observat că numărul de cumpărători a scăzut brusc, odată ce a început Postul Mare.
Astfel, dacă până acum un kilogram de carne de găină costa 39 de lei, după ce a început postul, acesta costă 35-36 de lei. În aceeași situație sunt și vânzătorii de ouă de găină. Dacă înainte de post, pentru 10 ouă trebuia să plătim aproape 20 de lei, acum pentru acestea achităm 12-13 lei.
Produsele de post sunt prea scumpe pentru chișinăuieni
Nicu Vrabie este student la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei și spune că-și dorește să țină post, dar nu-și permite pentru că majoritatea produselor de acest fel s-au scumpit foarte mult. Tânărul este convins că în acest mod comercianții profită că oamenii nu au de ales și sunt nevoiți să cumpere alimente la prețurile care sunt pe piață.
„Obiceiul de a ține post mi l-au insuflat părinții încă de când eram mic. Cât timp am fost în sat, totul era bine și fără probleme, puteam să țin tot postul pentru că chiar acasă cultivam multe produse cu ajutorul cărora puteai înlocui carnea și lactatele. Acum însă sunt student și din bursă nu-mi permit să-mi cumpăr ciuperci care s-au scumpit de două ori sau legume și fructe care în această perioadă la fel sunt foarte scumpe”, mărturisește indignat studentul.
Postul nu trebuie să afecteze sănătatea oamenilor
Andrei Rusu, preot la Biserica „Sfântul Dumitru” din capitală, mărturisește că postirea este în primul rând o stare sufletească și sub nicio formă nu trebuie pus accentul pe mâncare. Totodată, preotul spune că în Vechiul Testament credincioșii sunt îndemnați ca în timpul postului să consume cele mai ieftine produse, iar banii rămași să-i doneze celor care au mai multă nevoie de ei.
„Biserica nu spune că fiecare persoană trebuie să postească. Oamenii bolnavi, femeile gravide, copiii sau bătrânii trebuie să țină post în măsura în care pot. Aceasta nu trebuie să fie o modalitate prin care enoriașii ar putea să-și distrugă sănătatea”, subliniază omul bisericii.
Prin urmare, preotul consideră că în Postul Mare este important să ne abținem de la produsele dulci și de la carne. La fel, el evidențiază că alimentele care sunt consumate zilnic se banalizează, iar postul vine să întrerupă acest proces, pentru ca ulterior oamenii să aprecieze valoarea adevărată a produselor pe care le consumă.
Ce spun medicii?
Medicii nutriționiști recomandă persoanelor bolnave să nu producă schimbări radicale în procesul de alimentație pentru că acest lucru le-ar putea agrava și mai mult starea sănătății. Totodată, aceștia avertizează părinții să nu impună copiii mici să postească pentru că acesta se află într-un proces continuu de dezvoltare și creștere și trebuie să consume atât produse lactate, cât și carne sau pește.