Cât îi costă pe moldoveni masa de Paști
Chiar dacă vânzătorii spun că prețurile la produse au rămas practic neschimbate, cumpărătorii menționează că nu-și permit să-și procure multe produse pentru că în ultimele zile acestea s-au scumpit simțitor. Carnea de miel, legumele proaspete, cozonacii și ouăle roșii nu ar trebui să lipsească de pe masa tradițională de Paști. De aceea, dacă încă nu v-ați făcut lista de cumpărături, vă spunem cam câți bani trebuie să scoateți din buzunare anul acesta.
În urma unei vizite la Piața Centrală din capitală am aflat ce produse cumpără moldovenii pentru masa de Paști. Ei spun că din coșul unei familii obișnuite nu pot lipsi ouăle roșii, slănina de porc, cozonacul, carnea de miel, cașul proaspăt, carnea afumată, salamul uscat, ridichile, roșiile, castraveții sau ceapa verde.
Conform unor calcule estimative, pentru masa de Paşti moldovenii vor trebui să scoată din buzunar circa 800 de lei. Cei care vor dori fructe, dulciuri sau ceva din băuturi, vor trebui să cheltuiască încă peste 300 de lei.
Produse mai scumpe în ajun de sărbători
Chiar dacă vânzătorii se plâng că în acest an sunt mai puțini cumpărători, la tarabele unde se vând ouă, carne sau legume s-au format cozi. Unii comercianți recunosc că în ajun de sărbători prețurile la cele mai solicitate produse au crescut cu 2-3 lei. Prin urmare, dacă cererea va crește, multe produse ar putea să coste și mai mult.
În acest an, pentru 10 ouă, cumpărătorii vor plăti între 12 și 15 lei, asta chiar dacă acum două săptămâni, pentru același număr de ouă, oamenii plăteau câte 10-11 lei. Mieii, în mare parte sunt comercializați la negru, în afara pieței, iar pentru un kilogram de carne vânzătorii ambulanți cer 70-75 de lei. Familiile care nu au timp să coacă cozonac îl pot cumpăra tot de la piață. Prețul acestora pornește de la 27 de lei și variază în funcție de mărime și formă. De aceea, un cozonac mare, care cântărește peste un kg, ajunge să coste chiar și 80 de lei.
Cei care vor dori pe masa de sărbătoare caș de oi, vor plăti în jur de 50 de lei pentru un kg şi tot cam atâta costă un kg de brânză de oi. Cea mai mică legătură de ceapă verde se vinde cu 3 lei, la acelaşi preţ ca legăturile de pătrunjel şi mărar. Pentru un kg de ridichi, cumpărătorii vor achita 20 de lei. Totodată, un kg de roşii poate fi cumpărat cu 25-30 de lei, iar unul de castraveţi cu 20-25 lei. Iubitorii de salam uscat vor cheltui aproximativ 100 de lei pentru un kg.
Oamenii renunță la produse pentru că nu le ajung bani
Prin piață am întâlnit mai multe persoane care au înconjurat de câteva ori târgul în căutarea unor produse mai ieftine. Câțiva dintre ei ne-au mărturisit că au renunțat să procure mai multe alimente pentru că prețurile sunt ridicare și nu le ajung bani.
Într-o situație asemănătoare este și pensionara Maria Codreanu din capitală. Femeia are 64 de ani și a venit la Piața Centrală cu gândul că va găsi produse mai ieftine, dar a fost surprinsă să vadă că prețurile sunt aproape ca în supermarket.
„Am venit cu jumătate din pensia mea, 560 de lei. Dar după ce am cumpărat roșii, castraveți, carne, ouă și un cozonac am rămas cu nimic. Am vrut să-mi cumpăr și salam, și unt și carne afumată, dar văd că totu-i prea scump. Cred că voi trăi și fără ele anul acesta”, a subliniat tristă pensionara.
Tot prin piață l-am întâlnit și pe Andrei, un bărbat de 54 de ani din suburbia capitalei care a venit să facă cumpărături de sărbători.
„Am intrat aici cu două mii de lei și ies cu 30 de lei. Soția mi-a făcut o listă de produse, dar am cumpărat doar jumătate, pentru restul nu mi-au ajuns bani. Anul acesta toate alimentele s-au scumpit și chiar dacă este multă lume în piață, ei oricum cumpără puțin”, a mărturisit bărbatul.
De cealaltă parte, vânzătorii spun că prețurile au crescut doar la cele mai solicitate produse, iar la celelalte, în mare parte, costul a rămas neschimbat.
Preoții spun că mâncarea nu contează
Andrei Rusu, preot la Biserica Sfântul Dumitru din Chișinău, spune că sărbătoarea de Paști nu trebuie văzută ca o posibilitate de a umple mesele cu diferite feluri de bucate. El menționează că în această zi credincioșii trebuie să cinstească învierea lui Hristos, iar aceasta se poate face doar cu pâine și vin.
„Biserica nu recomandă niciun fel de mâncare în ziua de Paști. Carne de miel, ouă roșii sau cozonac puteți mânca oricând. Acestea sunt niște alimente obișnuite și nu semnifică nimic mai mult. Cei care știu sensul învierii lui Hristos nu pun preț pe mâncare, ci se dedică rugăciunii în aceste zile”, remarcă preotul.
Reprezentantul bisericii a mai adăugat că după o perioadă lungă de post, consumul alimentelor în exces poate provoca diverse probleme. De aceea părintele le recomandă tuturor să fie atenți cât și ce mănâncă.
Cu ocazia sărbătorilor pascale, 78 de mii de pensionari din municipiul Chișinău vor primi ajutoare băneşti în valoare de 100 lei. De aceeași sumă vor beneficia şi invalizii de gradul I şi II a căror pensie nu depăşeşte 1 450 de lei.
Deputații, însă precum şi angajaţii parlamentului vor avea o primă de câte 500 de lei. Asta, chiar dacă, preşedintele parlamentului, Igor Corman a anunţat că bani pentru primele de Paşti nu sunt.