Economie

Cât ne ia statul din salariu

În prezent, salariaţii şi patronii achită câte 3,5% pentru asigurarea medicală, iar de anul viitor această contribuţie se propune să fie de 4%. Prin urmare, dacă proiectul va fi aprobat, atunci în 2014 angajații vor avea salarii mai mici, chiar dacă angajatorii vor aloca mai mulți bani pentru salarizare.
 
Luând în calcul toate sumele achitate de angajator pentru un angajat, conchidem că, în prezent, la fiecare sfârşit de lună, acesta virează în Bugetul Naţional al Republicii Moldova impozite şi contribuţii obligatorii ce variază între 43% şi 61% din salariul angajatului. Dacă modificările la Legea Bugetului vor fi aprobate, atunci contribuțiile salariale vor mai crește cu un procent.

Spre exemplu, un angajat cu un salariu de 3832 lei (salariu mediu pe economie pentru luna august, potrivit Biroului Național de Statistică) achită în prezent contribuții de la buget în valoare de peste 800 de lei, în timp ce angajatorul său mai virează către stat peste o mie de lei. Pentru că salariul este mai mare de 2225 de lei, suma de 2225 lei este impozitată cu 7%, iar restul cu o cotă de 18%. Dacă proiectul legii bugetului pentru 2014 va fi aprobat, atunci suma impozitată cu 7% va crește până la 2321 lei. De menționat este faptul că fiecare persoană fizică rezidentă beneficiază de o scutire personală la impozitul pe venit de peste șase mii lei care se deduce din suma brută a salariului înainte de a aplica cotele impozitului.

De asemenea, angajatul mai achită în Bugetul Casei Naţionale de Asigurări Sociale 6% din salariul brut, iar alte 3,5% din venitul salarial merg în Bugetul Casei Naţionale de Asigurări Medicale. Dacă va fi aprobată propunerea de a majora contribuțiile pentru asigurarea medicală, la un salariu brut de 3832 lei, angajatul va mai scoate din buzunar câte 19 lei lunar.

Mai mult, odată cu adoptarea acestor modificări vor crește și contribuțiile angajatorilor. Dacă în prezent un întreprinzător alocă în total circa 4847 lei pentru un angajat cu salariul brut de 3832 lei, în timp ce la angajat ajunge, după achitarea tuturor taxelor, circa 3 mii de lei, atunci după adoptarea legislației fiscale pentru anul 2014 angajatorul va mai scoate lunar din buzunar 20 de lei.

În Moldova contribuțiile sociale percepute de la oamenii muncii reprezintă 9,5%, în timp ce contribuția angajatorului este de 26,5%. În România acest raport este 16,5% pentru salariați și 28,75% – pentru patron, în Marea Britanie este de 12%, respectiv 12,8%, iar în Franța salariații achită între 21,6 – 26,5%, direct proporţional cu veniturile, în timp ce patronii firmelor alocă în bugetul statului între 43,15-60,45% din salariu.

Deși datele BNS relevă faptul că în al doilea trimestru al anului 2013, populația ocupată a R. Moldova a constituit 1,22 mln. persoane, potrivit vicepreşedintelui Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Alexandru Slusari, în ultimii 4 ani, numărul contribuabililor s-a micşorat de la peste un milion la 810 mii. Din aceste motive, Casa Naţională a Asigurărilor în Medicină propune această majorare. „Aceşti oameni fie că au intrat în economia tenebră, fie că au plecat. Dar aceasta se întâmplă mai mulţi ani la rând, nu este o noutate”, a menţionat Alexandru Slusari.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *