Actualitate

Cât valorează viața unui om? Decizia pronunțată de instanță, astăzi

Reclamanta a cerut încasarea îndemnizației unice de aproximativ 609 mii de lei, dar și reparația prejudiciului moral în valoare de un milion de lei. Calculul pentru stabilirea îndemnizației cerute a avut ca bază salariul mediu anual obținut de către decedat înmulțit cu numărul de ani compleți pe care acesta îi avea până a ieși la pensie.

Judecătoria Edineț a respins cererea de chemare în judecată. Hotărârea a fost casată parțial de către Curtea de Apel Bălți. Magistrații de la apel au stabilit că firma trebuie să-i achite reclamantei 30 de mii de lei cu titlu de îndemnizație unică și să achite taxa de stat de 900 de lei. Ulterior, și această decizia a fost anulată. Curtea Supremă de Justiție a remis dosarul spre rejudecare către instanța de fond.

Examinând repetat dosarul, Judecătoria Edineț a decis că, totuși, compania trebuie să-i achite reclamantei 30 de mii de lei și să-i acopere cheltuielile de asistență juridică suportate. Decizia a fost ulterior menținută de către judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău.

Magistrații au menționat că vinovat de accident se face angajatorul, doar că, conform actelor oficiale prezentate, salariul persoanei decedate era mult mai mic decât cel declarat inițial. Prin urmare, magistrații au stabilit că îndemnizația urmează fie în mărime de 30 de mii de lei pentru cei 12 ani pe care persoane îi mai avea până la pensionare. Totodată, judecătorii au spus că pretențiile privind recuperarea prejudiciului moral sunt nefondate și nu pot fi admise.

Decizia instanței de apel este definitivă din momentul pronunțării, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Sursa: bizlaw.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *