CCRP: Banii pentru care a fost ucis Magnitski, descoperiți în conturile offshore ale prietenului lui Putin
Documente bancare aflate în posesia OCCRP arată că prietenul lui Putin, violoncelistul Serghei Roldugin, a primit bani de la compania offshore cam in aceeasi perioada în care banii au fost furati de la statul rus. Acest furt a fost inceputul cazului care a dus la uciderea avocatului Magnitski.
Cazul Magnitski este legat de furtul a 230 de milioane $ din trezoreria rusească. Aceasta este una dintre cele mai mari fraude fiscale din Rusia lui Putin. Infractiunea a fost descoperita în 2007 de către Serghei Magnitski, avocat rus angajat de Hermitage Capital Management, companie care la acel moment era cel mai mare investitor străin în Rusia.
Magnitski a fost arestat de aceiași ofițerii de poliție pe care îi acuza de complicitate cu infractorii. El a fost aruncat în închisoare, unde a murit ca urmare a relelor tratamente. Chiar și după moartea sa, guvernul rus a continuat acțiunea penală împotriva avocatului.
Actiunile „Rosneft”
În conformitate cu contractul comercial, semnat în mai 2008 și descoperit de OCCRP printre documente panameze, firma panameza International Media Overseas SA (IMO), pe atunci controlata în intregime de Roldugin, a vândut companiei Delco Networks SA, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, 70 de mii de acțiuni „Rosneft” pentru circa 800.000 $.
Banii pentru acțiuni au fost transferati din contul Delco în banca lituaniană UKIO Bankas, in contul firmei lui Roldugin IMO, deschis la filiala din Zurich a Russian Commercial Bank (RBC).
Contractul a fost găsit în arhiva ”Panama Papers” – printre documentele interne ale firmei de avocatura Mossack Fonseca.
Documentele au fost obținute de ziarul german Süddeutsche Zeitung și distribuite de către Consortiul International al Jurnaliștilor, care conduce ancheta, cu participarea OCCRP și a mai mult de o sută de parteneri media din 76 de tari.
DELCO și companiile asociate, pare să fi făcut parte dintr-o mare rețea de spălare de bani, care dubla „platforma proxy” creată de crima organizată și care a inclus companii și conturi bancare din Rusia, Moldova, Marea Britanie, Letonia și paradisurile fiscale offshore. Rețeaua era folosita de oficiali rusi și membri ai crimei organizate pentru furt, spălare de bani, evaziune fiscală și mită.
Rețeaua din cazul Magnitski
Dupa ce banii au fost obținute în mod fraudulos de la trezoreria rusă, acestia au disparut la începutul anului 2008, după ce au trecut prin rețeaua unor firme existente doar pe hartie. Două dintre aceste societăți erau înregistrate în Moldova – Elenast-Com SRL si Bunicon-Impex SRL.
În februarie 2008, Bunicon și Elenast au trimis o parte din banii furati companiei Vanterey Union Inc., înregistrată în Insulele Virgine Britanice, iar aceasta i-a transferat companiei britanice Roberta Transit LLP. Roberta Transit, la rândul său, a transferat aceste fonduri, în valoare totală de 2 milioane $ companiei Delco, împreună cu banii primiți de la alte companii din rețeaua ilagala. Toate aceste operațiuni au fost efectuate rapid, iar banii au ajuns în conturile Delco în aceeași lună.
In afara de Vanterey, alte trei societăți participante la schema si investigate de Magnitski – Protectron Company Inc., Wagnest Ltd. și Zarina Group Inc. – de asemenea au transferat bani la Roberta Transit. La fel ca și Vanterey, în februarie 2008 Zarina Group a primit bani de la două „companii fantoma” moldovenesti.
Două luni mai târziu, Delco cumpara de la Roldugin acțiuni „Rosneft”; 800 de mii $ au fost transferat companiei violoncelistului în mai 2008.
Roberta Transit, volatilizata in anul 2009, era o societate cu răspundere limitată infiintata de două societăți create in Insulele Virgine Britanice – Milltown Corporate Services și Ireland & Overseas Acquisitions Ltd. Cele două companii mai sunt implicate în scheme frauduloase legate de comerțul cu arme, farmaceutice și alte afaceri.
Cele două societăți din Republica Moldova – Elenast si Bunicon – de asemenea au participat la mai multe transferurili de bani asociate cu cazul Magnitski. Banii care au trecut prin conturile lor în cele din urmă au fost investiti în apartamente de lux în zona Wall Street din New York. În prezent, aceste apartamente se afla sub sechestru pus de catre guvernul SUA.
Companiile moldovenești au avut conturi si în Banca de Economii a Moldovei – bancă închisa în 2015, după ce acesta a fost utilizata într-una dintre cele mai mari fraude din istoria Moldovei – furtul unui miliard de dolari.banca centrala
Vanterey, Roberta și Delco utilizau si conturi în banca lituaniană ŪKIO Bankas, care a fost închisa de către autoritățile lituaniene la începutul anului 2013, din cauza stării financiare proaste. Proprietarul său, Vladimir Romanov, a fugit din țară. El este suspectat de deturnare de fonduri pe scară largă. În 2014, Rusia i-a acordat azil.
Roldugin a declarat reporterilor ruși că banii primiti au fost de fapt donații ale oamenilor de afaceri ruși, pe care el i-a cheltuit pentru a cumpăra instrumente muzicale scumpe.
La începutul acestei luni, un program de televiziune rus „Vesti Nedeli” l-a intervievat pe Roldugin. In cadrul interviului, Roldugin a declarat, citând o sursă din guvernul rus, că o rețea de companii offshore a fost folosita în 2008 de catre CIA pentru a cumpăra rețeaua de televiziune prin cablu a Rusiei.
The Moscow Times reda pe scurt conținut acestui fragment: „serviciile secrete ruse au rugat companiilor și băncile rusești sa transfere in offshore o jumătate de miliard de dolari pentru a menține activele în mâinile proprietarilor ruși, ferindu-le astfel de amenințările americane. Deși nu este menționat expres în text, se presupune că societatile lui Roldugin „au fost folosite pentru aceasta operatiune”.
OCCRP nu a reusit sa obțina o confirmare independentă a acestor afirmatii.
Angajatorul avocatului Magnitski, CEO Hermitage Capital, Bill Browder a declarat pentru OCCRP ca vede o explicație simplă: „Ne-am întrebat întotdeauna de ce Putin este dispus să rupă relațiile cu Occidentul, pentru a sprijini și a proteja pe infractorii implicați în cazul Magnitski. Această nouă informație explică multe”.
paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!