Ce-ar schimba diaspora în Republica Moldova
„Mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași”
Tatiana, o femeie de 31 de ani, a decis să părăsească Republica Moldova pentru totdeauna, acum mai bine de un deceniu. Motivul plecării a fost o decepție în dragoste, dar și dorința de a evada din mediul obișnuit și de a cunoaște lumea cu toate frumusețile și provocările ei. Tânăra nu are studii superioare, de aceea în cei 11 ani de când se află în Italia a muncit fie ca asistentă pentru bătrâni, fie ca bonă. Acum, este mama unui băiețel de cinci luni, iar statul italian îi oferă suport pentru a-l crește. Însă, în scurt timp, femeia se va angaja, iar bebelușul va rămâne în grija bunicii pe parcursul zilei. Deși, nici în străinătate viața nu este tocmai ușoară, Tatiana recunoaște că nu planifică să se reîntoarcă vreodată în țară, deoarece are certitudinea că viitorul fiului ei va fi mult mai frumos în Italia. „Nu o să mă reîntorc niciodată în țară, deoarece aici fiul meu va trăi intr-un ambient civilizat și va avea un viitor mult mai promițător decât în Moldova. Ș-apoi m-am schimbat fundamental în peste un deceniu, iar mentalitatea moldovenilor din țară, din păcate, a rămas aceeași. Aceasta este de fapt principala problemă a neamului nostru”, spune femeia.
Totuși, dacă vreodată prin voia destinului, Tatiana s-ar reîntoarce în țară atunci ar încerca să trezească în moldoveni spiritul civic și să-i provoace să lupte pentru propriile drepturi, de asemenea ar prelua experiența din Italia și în ceea ce privește promovarea produselor autohtone.
În Cehia statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni
Iana este o altă tânără mamă din Republica Moldova, care acum doi ani și-a luat copilul în brațe și a plecat la muncă în Cehia pentru a-i asigura o viață mai bună. Soțul femeii a refuzat s-o urmeze, deoarece susținea că are aici un serviciu bun, iar distanța a contribuit la destrămarea familiei lor. Astfel, în curând, tânăra va reveni în țară pentru procesul de divorț. În Cehia, femeia muncește ca operator în cadrul unei companii, iar fiul ei de patru ani frecventează grădinița. Tânăra mamă spune că s-ar putea reîntoarce în Republica Moldova numai dacă nivelul de trai s-ar îmbunătăți. „Din păcate, Moldova rămâne pentru mine țara în care mă voi reîntoarce doar în vacanță pentru a-mi revedea și îmbrățișa părinții. În Cehia nu există corupție, aici statul oferă locuri de muncă și are grijă de propriii cetățeni. Iar salariul, pe care îl obții, îți permite să acoperi toate cheltuielile și să mai și aduni niște bani. În Moldova, din salariu nu-ți poți acoperi nici măcar strictul minim necesar”, conchide tânăra de 28 de ani.
„Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine sistemul legislativ și politic din Germania”
Acum 12 ani, Maria pe atunci studentă în anul doi la Colegiul Pedagogic din Călărași, a obosit să depindă financiar de părinți și a decis să plece în lumea mare să-și facă un rost. După ce a abandonat studiile, fata a plecat în Italia, unde a muncit preț de câțiva ani. Acolo și-a întâlnit alesul inimii, un conațional, originar din Leova, și s-a căsătorit. Apoi au plecat împreună în Irlanda la muncă. În această țară, soții au locuit nouă ani, timp în care și-au găsit un serviciu bine plătit și au devenit părinți. Totuși, femeia simțea că locul ei nu este acolo, așa că, acum un an, s-au mutat în Germania. Aici, moldovenii și-au cumpărat o casă, în care intenționează să trăiască fericiți și nu au de gând să se reîntoarcă în Republica Moldova. Totuși, distanța nu a făcut-o pe Maria să-și uite plaiul, mai mult decât atât, femeia știe de ce avem nevoie pentru ca toată diaspora să se reîntoarcă acasă. „După ce am reușit să-mi construiesc o casă aici, urmează să-mi realizez un alt vis. Intenționez să fac o facultate în pedagogie. Mi-ar plăcea să predau limbi străine, cu atât mai mult că deja vorbesc fluent cinci: româna, rusa, italiana, germana și engleza. Dacă m-aș reîntoarce vreodată în Moldova, aș lua cu mine bucătăria Italiei, căldura irlandezilor și sistemul legislativ și politic din Germania. Dacă am avea politica și legile nemților cred că toată diaspora s-ar întoarce acasă”, explică emigranta.
„Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei…”
Familia Negru, originară din orașul Cantemir, avea un mare vis – să-și construiască propria casă. Însă, cu banii câștigați în țară, cuplul nu-și putea permite acest lux, chiar dacă soțul era jurist într-o instituție de stat, iar soția avea o mică afacere. Așa că, și-au luat copilul de numai trei ani și au decis să emigreze pentru doi ani în Belgia, timp în care urmau să adune bani pentru casa visurilor. Astăzi, la o distanță de șapte ani, visul lor s-a realizat departe de hotarele țării natale, pentru că și-au procurat un apartament la Bruxelles. Mariana recunoaște că decizia de a se stabili în străinătate nu a fost ușoară și nu neagă faptul că s-ar putea întoarce în țară. „Acum avem deja doi copii, primul are zece ani, iar mezinul – zece luni. Am decis să rămânem aici pentru viitorul lor, chiar dacă nouă ne este greu și dorul de casă ne macină. Poate o să revenim acasă, acum însă avem un credit ipotecar pentru o perioadă de opt ani. În Republica Moldova este necesar să schimbăm în primul rând clasa politică. Dacă am prelua măcar jumătate din experiența Belgiei din varii domenii, cum ar fi: sistemul de asigurare medicală, drumurile, transportul public, sistemul de date informațional care leagă practic toate instituțiile statului, am putea vorbi despre o dezvoltare progresivă a țării noastre”, susține femeia de 30 de ani.
„Aș prelua de la americani stima față de alte persoane”
Tatiana este o altă tânără din Republica Moldova care a decis să-și urmeze soțul în aventura americană. De când se ține minte, bărbatul a visat să ajungă în SUA, așa că după ce a participat la un renumit program de emigrare și a obținut statutul de emigrant legal și-a luat soția și a plecat. Acolo, Tatiana lucrează la o grădiniță privată și spune că se reîntoarce în Republica Moldova doar pentru a-și vedea apropiații. „Am acceptat să plec în SUA, cu o singură condiție, cel puțin o dată pe an să revenim în țară să-i revedem pe cei dragi, însă nu cred că vom reveni vreodată definitiv. În opinia mea în Republica Moldova trebuie schimbată conducerea, ar trebui să aducem cetățeni străini cu valori democratice la cârma statului. Aș prelua de la americani stima față de alte persoane și stima reciprocă între șoferi”, explică tânăra.
„Mă voi întoarce în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat”
În 2007, Mariana a cunoscut pe o rețea socială un cetățean izraelian, apoi s-a căsătorit, iar în prezent are trei copii frumoși. O perioadă, tinerii au locuit în România, după care s-au mutat în Republica Moldova, iar acum patru ani, soțul Marianei a primit o ofertă de muncă în țara natală, așa au decis să se stabilească acolo. Acum femeia are grijă de copii și așteaptă să i se confirme studiile în pedagogie specială pe care le-a obținut în Republica Moldova. După care moldoveanca își va continua studiile în logopedie și va profesa în domeniu. Spre deosebire de ceilalți conaționali cu care am discutat, Mariana este sigură că va reveni în țară și va ajuta copiii de la noi. „Îmi iubesc țara! Copiii mei vorbesc perfect limba română și cunosc toate poveștile noastre. Chiar dacă suntem departe, nu uităm nici de sărbătorile noastre. Cred că o să mă întorc în țară peste vreo 20 de ani pentru a face voluntariat în case de copii sau spitale. Moldova ar trebui să investească mai mult în educația copiilor”, spune Mariana.
Un studiu realizat la începutul anului 2016 de către BBC, prezintă că 106 moldoveni părăsesc țara zilnic. Iar potrivit datelor statistice existente, circa 600 de mii de persoane sunt plecate la muncă peste hotare. Însă, experții susțin că numărul real al cetățenilor Republicii Moldova care lucrează ori s-au stabilit peste hotare este de câteva ori mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!