Ce cărți citesc deputații? Valeriu Ghilețchi citește Biblia, iar un socialist și un comunist l-au ales pe Iohannis
Valeriu Ghilețchi, deputat PLDM
Eu citesc permanent „Biblia”. Acesta e un bun și un sfânt obicei de-al meu.
A doua carte pe care o citesc în prezent este în engleză, un bestseller internațional, care se numește „The Decision Book: 50 Models for Strategic Thinking”, scrisă de Mikael Krogerus. Este vorba de 50 de modele pentru o gândire strategică. Am considerat că, în actuala criză politică, ar fi bine să mă documentez asupra mai multor modele de luare a deciziilor.
Cea de-a treia carte pe care o termin deja este despre Apostolul Pavel și o citesc tot în engleză. Aceasta a fost scrisă de Charles Swindoll și are denumirea originală „Apostle Paul”. Eu în școală am învățat franceza, dar engleza am început s-o studiez în anii 90, când a apărut oportunitatea de a merge peste hotare. Atunci am înțeles că rolul limbii engleze este extrem de important. Pentru mine era necesar să citesc literatură teologică, iar majoritatea cărților de profil sunt scrise în engleză, cel puțin literatura evanghelică protestantă.
Elena Hrenova, deputat PSRM
Eu am citit „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo. Cartea asta mi-a rămas în minte prin faptul că personajul principal iubea atât de mult eroina, că era gata să facă și o infracțiune de dragul ei.
Recent am recitit biografia lui Lenin. Nu-mi mai amintesc autorul, dar acolo sunt scrisorele de-ale lui, lucrări și multe alte elemente, dar sigur nu Lenin a scris-o. Această carte m-a influențat foarte pozitiv. De acolo am înțeles cât de măreț a fost acest om. O personalitate cu un nivel înalt de cultură și extraordinar de modest. Lenin este un geniu, care se naște odată la două secole. Eu în general citesc a dracului de mult. Iubesc lectura. Doamne ferește câte cărți am mai citit.
Aș vrea să menționez „Capitalul” de Karl Marx. Acum am început să citesc această carte, dar nu prea am timp, decât doar în zilele de weekend. Sunt foarte ocupată. Am și multă literatură clasică încă din perioada sovietică pe care o recitesc. Vreau să vă zic că atunci când citești în tinerețe, vezi lucrurile într-un fel, dar când recitești aceleași cărți, fiind mult mai matur, înțelegi totul complet diferit.
Vasile Bolea, deputat PSRM
Ultima carte pe care am citit-o este „Noul Machiavelli” de Jonathan Powell. Am ales-o pentru că am auzit anterior ceva despre ea și chiar mi-a fost interesant să văd ce informații conține. Acolo sunt multe sfaturi utile.
Ce-a de-a doua carte abia am cumpărat-o și încă n-am reușit să citesc nimic. Este vorba despre „Pas cu Pas” de Klaus Iohannis. Mi-i interesant să aflu cum a avut loc ascensiunea domnului Iohannis. Am încă multe cărți, dar încă nu am început să le citesc.
Cea de-a treia carte este de fapt o serie de volume scrise de un grup de savanți din diferite domenii, cu titlul „Teoria generală a guvernării”. Acestea au fost scrise în perioada sovietică. E foarte greu să vă spun ce anume m-a marcat din volumele date. Sunt de fapt niște lecții din diferite domenii, începând de la știință și tehnică și terminând cu religie sau cultură. Aici sunt arătate metodele reale după care este condusă lumea și inclusiv cum a avut și are loc cucerirea popoarelor.
Boris Golovin, deputat PCRM
De specialitate eu sunt medic și majoritatea literaturii pe care o citesc este din acest domeniu. Prima carte pe care aș menționa-o este „Metoda doctorului Kovalikov. Victoria asupra greutății”, autor Alexei Kovalikov. Aici este abordată o temă care mă interesează și pe mine și anume biruința asupra greutății. În ultimii doi ani eu am făcut un efort colosal și am slăbit 59 kg. Secretul este simplu: am pus lacăt la gură. În carte am găsit multe lucruri interesante la acest subiect.
Ce-a de-a doua carte a fost scrisă de Dale Carnegie și se numește „Cum să-ți faci prieteni și să influențezi oameni”. Este o carte motivațională. Am ales s-o citesc pentru că sunt persoană publică și tot îmi doresc să-mi fac cât mai mulți prieteni în acest mediu.
Alte titluri nu pot să-mi amintesc acum, dar am citit multe cărți din domeniul medicinei.
Galina Balmoș, deputat PCRM
Acum citesc cartea lui Klaus Iohannis „Pas cu Pas”. Am ales-o din curiozitate și pentru că este din domeniul politic. Mereu găsesc în cărți ceva util și interesant. Cineva mi-a recomandat-o și pe lângă aceasta am citit mai multe sugestii despre această lucrare. Mă interesează nu atât biografia lui Iohannis, cât evoluția sa în politică și viziunile asupra multor lucruri.
O altă carte pe care am citit-o vara a fost „Shantaram”, scrisă de Gregory David Roberts. O lucrare relaxantă, despre viața, tradițiile și obiceiurile Indiei. Anterior am mai citit ceva la subiectul respectiv și am considerat că știu foarte puține lucruri despre această țară. E foarte interesantă și informativă, dar nu pot să zic că m-a făcut să-mi doresc să merg în India.
Ce-a de-a treia carte o am chiar acum pe masă. Se numește „Imperiul îngerilor” și a fost scrisă de Bernard Werber. Este în limba rusă și mi-a fost recomandată de un coleg, care a zis că l-a marcat. Încă n-am început s-o citesc, dar am înțeles că-i filosofică și se menționează despre existențialism. Eu citesc cărți atât în limba română, cât și în rusă. Dacă este interesantă, nu contează în ce limbă-i scrisă. Mă pasionează totuși mai mult în română pentru că-mi mai perfecționez această limbă. Chiar dacă serviciul este solicitant, vreau să vă spun că pentru o carte mereu găsesc timp. Cel mai ușor e să găsești scuze că n-ai timp pentru lectură!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!