Actualitate

Ce ne face să devenim stângaci sau dreptaci

Anterior s-a presupus că diferenţele dintre activitatea genetică a emisferei drepte şi stângi a creierului ar putea fi responsabile pentru folosirea, cu preponderenţă, a unei mâini.

Preferinţa pentru mişcarea mâinii stângi sau drepte se dezvoltă în uter în săptămâna a opta a sarcinii, în conformitate cu scanările cu ultrasunete efectuate în anii 1980.

Începând cu a 13-a săptămână de sarcină, copiii nenăscuţi preferă să-şi sugă fie un deget de la mâna dreaptă, fie unul de la mâna stângă, potrivit Indy100.com Anul trecut, cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum, din Germania, care au analizat expresia genei în măduva spinării, în timpul celei de-a douasprezecea săptămâni de sarcină, au stabilit că în măduva spinării se găseşte originea preferinţei noastre pentru o mână anume.

Mişcările braţelor şi mâinilor sunt pornite prin motorul cortexului de la creier, care transmite un semnal corespunzător măduvei spinării. Aceasta transformă comanda într-o mişcare.

Cortexul motor, cu toate acestea, nu este conectat la maduva spinării de la început, iar opţiunea de mână are loc înainte de a se forma conexiunile.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că preferinţa pentru o mână este decisă în coloana vertebrală.

Cercetarea a fost publicată în februarie 2017 în jurnalul eLife şi finanţată de Fundaţia Germană de Cercetare.

Rezultatele cercetărilor au fost compilate de o echipă condusă de lectorul Dr. Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz şi prof. Dr. H. C. Onur Güntürkün.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *