CSI / RusiaExterne

Ce pregătesc ocupanții ruși în Herson, unde Putin a decretat legea marțială

Rușii pregătesc opinia publică pentru a justifica retragerile planificate și pierderile teritoriale semnificative în regiunea Herson prin anunțurile făcute de Comandantul Forțelor Armate Ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, care a precuzat că trebuie să ia „decizii dificile” și a acuzat Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiunea Herson, susține Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă evaluarea a conflictului din Ucraina.

De asemenea, și discursul guvernatorul interimar al regiunii Herson, impus de Moscova, Volodimir Saldo, indică faptul că rușii pregătesc opinia publică pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipru, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii importante din regiunea Herson, unde trupelor armate ucrainene avansează, după ce a anunțat că administrația de ocupație evacuează malul vestic al rîului Nipru de frica unuei ofensive majore ale trupelor de la Kiev.

Liderii militari par a fi învățat din eșecurile anterior din timpul contraofensivei din Harkov și încearcă să se apare împotriva unui alt avans de succes.

În acest context, rușii vor să își acopere posibila înfrângere în Herson indicând un atac sub steag fals asupra hidrocentralei Kakhovka, acuzând trupele ucrainene că vor să o bombardeze, pentru a acoperi de fapt retragerea armatei ruse de pe malul drept al râului Nipru și pentru a împiedica un avans al militarilor ucraineni peste râu, transmite Hotnews.

Probabil, autoritățile ruse intenționează ca prin aceste avertismente să stabilească condițiile de informare pentru ca forțele rusești să avarieze barajul și să dea vina pe Ucraina pentru pagubele și pierderile de vieți omenești ulterioare.

Atac sub steag fals pentru a învinui Ucraina

Kremlinul ar putea încerca să profite de un astfel de atac sub steag fals pentru a umbri vestea unei a treia retrageri umilitoare a forțelor ruse, de data aceasta din vestul Hersonului.

De asemenea, un astfel de atac ar contribui Rusia să prezinte Ucraina ca pe un stat terorist care vizează în mod deliberat civili.

Totodată, Moscova continuă să folosească pretextul „evacuărilor” de civili ca acoperire pentru îndepărtarea forțată în masă a oamenilor din zonele ocupate de Rusia în Ucraina.

Anunțul lui Saldo privind o retragere în masă de pe malul vestic al râului Nipru este probabil destinat în parte evacuării oficialilor de ocupație ruși și a colaboratorilor, în anticiparea avansurilor iminente ale Ucrainei, dar rușii se folosesc probabil de o așa-zisă criză umanitară pentru a deporta un număr mare de ucraineni în Rusia, potrivit ISW.

Este posibil ca Moscova să îi oblige pe ucrainenii „evacuați” să intre în forțele lor armate, compensând pierderile și eșecurile mobilizării parțiale.

Ce urmărește Putin prin introducerea legii marțiale

Introducerea legii marțiale de către Vladimir Putin este în mare parte teatru juridic, menit să legitimeze activitățile pe care armata Rusiei trebuie să le întreprindă sau le întreprinde deja, creând în același timp un cadru pentru o mobilizare viitoare și pentru restricțiile interne.

Aceste mișcări sunt probabil necesare pentru a îndeplini cerințele militare de bază, cum ar fi hrănirea, cazarea, echiparea și transportul trupelor mobilizate și recrutate către liniile de front, forțarea contractorilor din domeniul apărării sau a altor întreprinderi private să se alinieze la cerințele de producție ale guvernului, dar și pentru controlul mai ușor atât a populației rusești, cât și a populației civile ucrainene din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, relatează sursele citate.

Din luna septembrie, Putin a introdus încet-încet concepte și cadre juridice precum mobilizarea militară și economică, anexarea și legea marțială în rândul populației ruse, încercând să normalizeze aceste concepte și să limiteze disidența internă.

Probabil că Putin înțelege că aceste măsuri sunt nepopulare, dar s-ar putea să se bazeze pe o creștere a patriotismului, pe măsură ce tot mai multe familii și întreprinderi rusești devin legate de războiul din Ucraina și implicate în acesta.

De asemenea, este posibil ca Putin să creeze condițiile pentru mobilizarea forțată a civililor ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *