Ce să mănânc şi ce nu?
Fulgii de ovaz
Se considera ca: Fulgii de ovaz sunt “campionii” luptei impotriva colesterolului din sange. Important era sa adaugi taratele la orice. Apoi beneficiile au fost declarate “gogorite”.
Acum se stie ca: Cereala este cu adevarat un vajnic luptator impotriva colesterolului din sange – dar trebuie consumata la trei mese zilnic. Fibrele din tarate pot ajuta si la controlul greutatii: s-a constatat ca persoanele care consuma fulgi de cereale la micul dejun mananca mai putin la pranz.
Recomandari: Chiflele de secara si de ovaz sunt excelente alimente. Dar acestea nu vor anula efectele gogosilor glazurate si ale croisantelor.
Ouale
Se considera ca: Galbenusul e o bogata sursa naturala de colesterol care se depune pe peretii vaselor.
Acum se stie ca: Grasimile saturate sunt principala cauza a cresterii nivelului de colesterol in sange, iar oul are un continut moderat de grasimi saturate. In plus, galbenusul contine un pigment care ajuta la prevenirea pierderii vederii la varste tinere.
Recomandam: Ouale reprezinta si o excelenta sursa de proteine: pentru o dieta sanatoasa poate fi luat in calcul cate un ou pe zi. Important e sa nu asociezi oul zilnic cu unt, sunca si carnat, pentru ca asa chiar iti creste nivelul colesterolului.
Ceaiul
Se considera ca: Ceaiul verde e de preferat, fiind o arma excelenta impotriva multor boli, datorita substantelor continute.
Acum se stie ca: Ceaiul verde e bun, dar la fel de util e si cel negru. Antioxidantii din ambele tipuri de ceai ajuta la mentinerea sanatatii celulelor si tesuturilor. Se pare ca bautorii de ceai sufera mai putin de boli de inima decat persoanele care nu consuma aceste licori, iar cercetarile recente au aratat ca ceaiul poate preveni chiar demineralizarea oaselor si accelereaza pierderea in greutate.
Recomandari: Pentru a obtine beneficii maxime din consumul ceaiului, lasa pliculetul cu frunze timp de 5 minute in apa clocotita. Atentie: ceaiul poate reduce capacitatea de absorbtie a fierului din intestin! Daca te stii predispusa la anemie, consuma ceaiul numai intre mese.
Pestele
Se considera ca: Trebuie sa mananci peste cat incape, iar cel mai sanatoase ar fi codul, cambula si fructele de mare, pentru ca sunt bogate in proteine, dar sarace in calorii si in grasimi.
Acum se stie ca: E bine sa consumi si mai multe tipuri de peste, chiar si cele mai grase. Pentru ca acizii grasi din peste previn afectiunile cardiovasculare, scad durerile reumatice, te ajuta sa treci peste starile depresive si previn imbatranirea timpurie.
Recomandari: Somonul si tonul sunt foarte bogati in acizi grasi mega-3, iar acestia sunt acum “vedete” ale lumii medicale privind lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Totusi, gravidele, varstnicii si copiii mici nu trebuie sa-si axeze dieta doar pe anumite tipuri de peste, ci se prefera variatia specialitatilor de mare, ocolind cu precautie preparatele din rechin, pestele de balta, sabia.
Nucile
Se considera ca: 85% din calorii sunt sub forma de grasimi si e bine sa le consumi cumpatat.
Acum se stie ca: Nucile contin grasimi “usoare” (LDL), utile organismului, si prea putin colesterol, fiind deci recomandate atat pentru protectia sistemului cardiovascular, cat si pentru mentinerea in bunastare a membranelor tuturor celulelor din organism. Mai mult, studiile recente arata ca introducerea nucilor in regimul de slabire este o alegere buna pentru sanatate.
Recomandari: Presara nuca macinata in fulgii de cereale, peste prajituri, iaurt, chiar salata. O mana de nuca contine 160-200 calorii, echivalentul a 20 de chipsuri de cartofi ori a trei prajiturele mici.
Lactatele
Se considera ca: Alimentele bogate in calciu, precum iaurtul, laptele si branza te ajuta sa ai oase sanatoase.
Acum se stie ca: Lactatele previn hipertensiunea arteriala, simptomele SPM (sindromului premenstrual) si scad riscul cancerului de colon. In plus, alimentele bogate in calciu te ajuta sa iti controlezi greutatea, fiind satioase si sanatoase, fara sa te ingrase.
Recomandari: E bine sa ai zilnic trei portii de lactate, de preferat produsele degresate. E adevarat ca branza are un continut bogat in grasimi, insa e si cea mai concentrata in calciu dintre lactate, asa ca poti consuma cantitati mici. E bine sa te orientezi catre branzeturile dense, precum parmezanul, ori branza Cheddar – cele mai aromate si mai bogate in calciu.
Margarina
Se considera ca: E bine sa inlocuieste untul cu margarina.
Acum se stie ca: E mai corect sa inlocuiesti margarina cu uleiul de masline, bogat in acizi grasi nesaturati – protectori pentru inima si vase.
Recomandari: Uleiul de masa, cu atat mai mult cel de masline, este recomandat pentru prepararea zilnica a mancarurilor. Daca analizele sangelui iti indica un nivel crescut al colesterolului, e bine sa te orientezi catre uleiuri vegetale, iar tipurile de margarina pe care le alegi sa fie fara colesterol.
Şi lista poate continua cu toate produsele pe care noi le consumăm frecvent. Recomandarea însă ar fi să avem grijă întotdeauna cum le combinăm şi cantitatea pe care o consumăm. Aşa cum spun de fiecare dată, o alimentaţie echilibrată duce la o viaţă sănătoasă.
Alte sfaturi despre o viata sanatoasa gasiti intrand pe www.culinar.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!