Cea mai mare bancă din SUA, Silicon Valley, intră în faliment
Silicon Valley Bank a devenit cea mai mare bancă falimentară din SUA din ultimul deceniu, după ce clientela sa de lungă durată, formată din start-up-uri tehnologice, s-a îngrijorat și a început să retragă depozitele, notează Bloomberg.
Fondată în 1983, SVB era specializată în servicii bancare pentru industria tehnologică.
“Decizia luată vineri de autoritățile de reglementare din statul California de a prelua proprietatea creditorului și de a numi Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) în calitate de administrator judiciar a pus capăt căderii teribile a unuia dintre liderii din Silicon Valley.
Este, de asemenea, al doilea creditor regional care se închide în această săptămână, după ce Silvergate Capital Corp. a anunțat că își lichidează în mod voluntar banca, ceea ce a provocat o vânzare a acțiunilor bancare și temeri că mai multe firme ar putea fi închise”, a scris agenția.
Deponenții asigurați vor avea acces la fondurile lor cel târziu luni dimineață. Deponenții neasigurați vor primi un certificat de primire pentru fondurile rămase neasigurate, a precizat autoritatea de reglementare, adăugând că nu știe încă exact cât de mult va fi plătit.
Departamentul de Protecție și Inovație Financiară din California a declarat că banca nu avea lichidități și era insolvabilă.
Problemele de la banca, cunoscută sub numele de SVB, au început după ce Founders Fund al lui Peter Thiel și alte firme importante de capital de risc au sfătuit companiile din portofoliul lor să retragă bani de la bancă.
Apelurile au venit după ce compania-mamă SVB Financial Group a anunțat că va încerca să strângă peste 2 miliarde de dolari după pierderi semnificative.
În mod obișnuit, administrarea temporară înseamnă că depozitele băncii vor fi preluate de o altă bancă sănătoasă sau că FCCD va plăti deponenților până la limita asigurată.
“Introducerea unei administrări temporare de către FCCD va pune capăt incertitudinii cu privire la această bancă anume”, a declarat Saule Omarova, profesor de drept la Universitatea Cornell.
“Dar nu cred că, în sine, acest lucru îi va face pe oameni să se simtă mai puțin în siguranță dacă au active sau își dețin banii proprii în bănci cu un profil de risc similar”, a adăugat ea.