Social

Cei mai buni profesori premiați de ziua lor profesională

La concurs au participat circa o mie de cadre didactice din întreaga republică. Câştigătorii au obţinut un premiu bănesc în valoare de 50 mii lei şi avansarea în grad didactic.

Tradiţional, vineri, 5 octombrie, a fost sărbătorită Ziua profesională a lucrătorilor din învăţământ. Cu această ocazie, în incinta Palatului Naţional „Nicolae Sulac” au fost premiaţi laureaţii Concursului Republican „Pedagogul Anului”. Prezent la eveniment prim-ministrul Vlad Filat şi-a exprimat gratitudinea faţă de toţi cei care activează în domeniul învăţământului din R. Moldova şi a subliniat că edificarea unui sistem educaţional modern este un obiectiv al Guvernului. „Astăzi muncim pentru o ţară în care şcolile şi universităţile pregătesc copiii noştri să concureze într-o economie globalizată. O ţară a cărei economie este alimentată şi fortificată de talentele copiilor noştri, unde tinerii nu simt că ar trebui să-şi lase familia şi comunitatea pentru a câştiga sau a învăţa, şi unde cei care au ales să plece – să se întoarcă cu încredere, într-un stat modern şi prosper”, a declarat premierul.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a menţionat că profesorilor de astăzi le revine o responsabilitate enormă de a educa şi instrui generaţiile care vor trebui să facă faţă rigorilor viitorului. Potrivit ministrului, circa zece profesii care sunt actuale astăzi, acum nouă ani nu existau, iar aceasta înseamnă că actualmente cadrele didactice trebuie să educe generaţii care în viitor vor activa în condiţii şi cerinţe absolut noi. În acest context, ministrul Educaţiei a îndemnat colegii să aplice metode inovative de predare, astfel încât copiii de astăzi să crească oameni creativi şi întreprinzători, iar sistemul educaţional să se dezvolte în unul modern şi eficient.

Concursul s-a desfăşurat pe parcursul unui an, în trei etape: la nivel local, raional şi republican, participanţii concurând la trei categorii. La categoria „Educatorul anului” a fost desemnată Elena Rusu, educatoare la Grădiniţa nr. 43 din mun. Bălţi. „Mi-am asumat responsabilitatea de a-i ajuta pe copii să găsească şi să guste din mierea învăţăturii, fiindcă am avut drept călăuză frumosul proverb: „Învăţătura este o comoară, iar munca este cheia ei”. De aceea păziţi cu sfinţenie cheia ca să păstraţi comoara. Acest premiu îl datorez copiilor, fiindcă ei mi-au dat şansa să demonstrez ce pot, mi-au dat curajul să încerc”, a menţionat laureata Premiului „Educatorul anului 2012” în cadrul ceremoniei de decernare.
La categoria „Învăţătorul anului” a fost desemnată Valentina Arion, învăţătoare la gimnaziul din s. Hagimus, r-nul Căuşeni, iar titlul „Profesorul anului” i-a revenit profesoarei de istorie a Liceului Teoretic „Gh. Asachi” din mun. Chişinău, Lucia Argint-Căldare.

„Un asemenea eveniment unde este promovată imaginea cadrului didactic este mai mult decât salutar, şi din numele celei mai paşnice armate, armata de profesori, învăţători şi educatori, mulţumim organizatorilor. Doar cei care au încredere în aripi sunt stăpâni pe zare”, a declarat laureata Premiului „Profesoara anului 2012”. Anterior, Lucia Argint-Căldare, dr. în ştiinţe istorice, a obţinut titlul „Pedagogul anului 2012”, la concursul municipal.

De asemenea, alte 12 cadre didactice au fost premiate de minister cu Diplomă de excelenţă şi un set de carte didactică. În prezent, în instituţiile de învăţământ de toate treptele activează 47.093 de cadre didactice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *