Ultima oră

Cel mai “negru” scenariu pentru Romania daca UE va aplica Rusiei sancțiuni economice dure: creșterea economică s-ar putea diminua cu 0,6 %

Comisia Europeană atransmis, sapatamna trecută, tuturor statelor membre UE evaluări individuale privind impactul pe care l-ar avea eventualele sancţiuni economice pe care Uniunea le-ar aplică Rusiei. Documentul, care în cazul României are la baza date primare colectate de la Guvernul de la Bucureşti, ia în calcul trei scenarii, în funcţie de intensitatea eventualelor sancţiuni ale UE asupra Federaţiei Ruse.

În primul scenariu este luat în calcul un impact slab, în care creşterea economică a României va fi încetinită cu 0,1 puncte procentuale în anul 2014 şi niciun punct în anul 2015. Această ar însemna că prognoza de creştere economică a României, făcută de Comisia Europeană, va scădea de la 2,3% la 2,2% în anul 2014 şi va rămâne la 2,5% în anul 2015.

În cel de-al doilea scenariu, este luat în calcul un impact negativ mediu asupra economiei României, de 0,3 puncte în anul 2014 şi 0,1 puncte în 2015. Această ar însemna că România ar urmă să aibă o creştere economică de 2% în anul 2014 şi 2,4% în anul 2015.

În cel de-al treilea scenariu, este luat în calcul un impact negativ mare, de 0,6 puncte pocentuale în anul 2014 şi 0,3 puncte în anul 2015, ceea ce ar însemna că România ar urmă să aibă creştere economică de 1,7%, anul acesta, respectiv 2,2%, la anul.
România are, însă, o "expunere limitată" la eventuale sancţiuni asupra Rusiei, apreciază, în ansamblu, Comisia Europeană, conform documentului văzut de HotNews.ro.

Această este prima etapă a evaluării europene privind eventualele sancţiuni care ar urmă să fie decise împotriva Rusiei. Evaluarea are în vedere impactul asupra creşterii economice a fiecărui stat membru, asupra exporturilor şi asupra importurilor, pe diferite scenarii.

Pe baza răspunsurilor statelor membre, Comisia Europeană urmează să întocmească un document care va stă la baza unor eventuale decizii comune sau naţionale de sancţiuni asupra Rusiei, au precizat, pentru HotNews.ro, surse oficiale.

Reamintim că executivul european face o evaluare privind viitoare sancţiuni economice la adresa Rusiei în cazul în care Kremlinul decide să-şi intensifice presiunile asupra Ucrainei. În sânul UE există însă trei grupuri de state în funcţie de poziţionarea faţă de Rusia: ţări care cer sancţiuni dure şi rapide, ţări moderate şi ţări care se opun unor sancţiuni dure. 

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *