Centura de siguranță e de modă veche în Moldova
Zilele trecute, când am folosit serviciile unui taxi din capitală, am observat că șoferul se oftica de fiecare dată când trebuia să își pună centura de siguranță. Cu acordul meu, am trecut pe la o benzinărie să își facă plinul, apoi pe la un chioșc să cumpere careva lucruri.
De fiecare dată când venea momentul să își cupleze centura de siguranță, era vădit iritat, de parcă făcea cuiva o favoare. Nu-mi stă în fire să vorbesc cu șoferii de taxi, dar acum chiar nu m-am putut abține. L-am întrebat de ce se atacă de fiecare dată când își cuplează centura, iar răspunsul lui m-a răzbit pe loc: „Da’ cui trebuie și ea? Numai amenzi știu să pună din cauza ei, mai mult nimic nu se întâmplă”.
Nu am îndrăznit să îi ofer șoferului lecții despre importanța centurii. Dar m-am mirat că o persoană trecută de 50 de ani și, presupun că avea experiență la volan, era nepăsătoare față de propria viață. În timp ce se fac campanii de promovare și atenționare asupra importanței centurii de siguranță, unii continuă să nu o cupleze, sau să o folosească doar pentru a nu încasa amenzi.
Pe da altă parte, viața fiecărui șofer de autoturism în Rep. Moldova costă 400 de lei, căci atât este amenda în cazul neutilizării centurii de siguranță. Iar datele oferite de Inspectoratul Național de Poliție nu sunt chiar atât de îmbucurătoare. De la începutul anului, doar în capitală, au avut loc 370 de accidente rutiere, iar 12 persoane au decedat. Nu pot afirma cu certitudine câte dintre acestea ar fi supraviețuit, dar continuu să cred că persoana care a inventat centura de siguranță, cu 60 de ani în urmă, a avut un scop: de a salva cât mai multe vieți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!