Actualitate

Cercetători: Unde și cum dispare fierul din scoarța Pământului

Probabil că știi deja de ce Marte are acea nuanță roșiatică, de unde și „porecla” de Planeta Roșie. Fierul din compoziția crustei planetei este prezent într-o cantitate atât de mare, încât rocile de la suprafață ruginesc de-a binelea atunci cînd sunt expuse la oxigenul din atmosferă. De aceea, planeta este atît de roșiatică încît nuanța poate fi văzută și de pe Pămînt.

Și Pământul ar fi putut rugini dacă în scoarța planetei era ceva mai mult fier. Cu toate acestea, ceva din adâncuri reușește să „fure” fierul Terrei.

După câteva decenii de întrebări, un articol publicat în jurnalul Science Advances ne indică un vinovat pentru lipsa fierului din scoarța terestră. Acesta nu ar fi magnetita, cum s-a crezut pînă acum, ci un alt mineral, granatul.

Abundența granatului se corelează cu grosimea crustei. Almandinul, o varietate de granat bogată in fier, se formează cel mai bine la temperaturi și presiuni ridicate, obișnuite sub vulcanii tereștri. Tot în aceste zone bogate în almandin se găsesc cantități mult mai mici de fier, iar cercetătorii au observat o corelație care merita studiată în continuare.

Pentru a-și testa teoria, cercetătorii au pornit în căutarea xenoliților, roci care pot exista la adâncimi de până la 80 de kilometri adâncime. Rocile descoperite au fost colectate din Arizona, din locul erupției unui vulcan, care a avut loc acum câteva milioane de ani.

Analiza xenoliților a arătat că rocile s-au format în zona de sub un vulcan și că erau bogate în granat. Pentru a testa mai departe corelația, cercetătorii au petrecut câteva luni analizând informații despre xenoliți din baza de date GEOROC, de la institutul Max Planck. Astfel și-au confirmat ipoteza conform căreia magma care includea mai multe fragmente de granat avea un conținut scăzut de fier. Astfel, granatul a devenit acum suspectul principal în ceea ce privește cantitățile reduse de fier din scoarța planetei noastre.

Sursa: Noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *