Social

Cercetătorii moldoveni, apreciaţi peste hotare şi uitaţi de propria ţară

Recent, academicianul Aurelian Gulea a adus din Germania acasă medalia de argint. Savantul, împreună cu partenerii săi din Franţa şi colegii de la Institutul de Zoologie, a descoperit o moleculă care măreşte imunitatea albinilor. „A fost descoperită o moleculă nouă, care este implementată pentru a ajuta albinele să iasă din impas când ele sunt bolnave”, spune Aurelian Gulea.

În situaţia în care anul trecut în Europa, din cauza bolilor au pierit 75 la sută din familiile de albini, iar în Republica Moldova 25 la sută, invenţia academicianului Aurelian Gulea este de milioane. Însă, inovaţia nu poate fi implementată în ţara noastră pentru că nu sunt bani.

„Vom înainta pentru Programul Orizont 2020, care plăteşte bine pentru aceste proiecte. Al doilea pas, se fac nişte instalaţii pilot, este vorba despre producerea industrială”, afirmă academicianul.

Deşi dezvoltă proiecte revoluţionare care le aduc zeci de premii la saloanele mondiale de invenţii, cercetătorii moldoveni nu reuşesc să le implementeze acasă. Dincolo de aprecierile internaţionale, drumul spre piaţa de consum e blocat de un sistem aparent dezinteresat de aceste proiecte, care ar putea dezvolta semnificativ economia ţării.

„Anul precedent au fost vărsate în buget 4,5 milioane lei. Veniturile ar fi fost mai mari. Noi putem să avem mult mai multe cifre, dar nu-i atenţie din partea statului. Inventatorii şi raţionalizatorii pot şi vreau să ridice economia ţării, dar baza principală este statul, trebuie să înţeleagă conducerea ţării, trebuie atenţie faţă de persoanele respective şi de dat o mână de ajutor”, susține Nicanor Solcan, preşedintele Uniunii Inventatorilor şi Raţionalizatorilor din Moldova.

Doar anul trecut, peste 60 de inovaţii din cadrul a 11 instituții din Moldova au fost prezentate în cadrul Salonului PRO INVENT 2014. Palmaresul premiilor inventatorilor moldoveni a cuprins 12 medalii de aur, nouă de argint, 13 de bronz și două premii speciale.

Sursa: trrm.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *