Actualitate

Chirtoaca revine la Casa saracilor

„Fara acoperite financiara, Guvernul R. Moldova obliga autoritatile municipiului Chisinau sa asigure politistii, judecatorii si procurorii cu spatiu locativ”, a anuntat, ieri, Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Totodata, Serviciul de presa al guvernului a declarat ca executivul se va conforma deciziei CEDO si va incerca sa gaseasca o solutie.

Cativa reclamanti din categoriile enuntate mai sus s-au plans la CEDO de neexecutarea hotararii judecatoresti. Potrivit hotararii CEDO, din 28 iulie curent, Guvernul R. Moldova trebuie sa gaseasca o solutie timp de un an de zile ca respectivii politisti, judecatori si procurori sa primeasca spatiu locativ. „Guvernul obliga administratia publica locala sa asigure politistii, procurorii si judecatorii cu locuinte, dar fara nicio acoperire financiara”, a mentionat Chirtoaca.
Primarul mai spune ca guvernul recunoaste la CEDO incalcarile pe care le-a facut, dar in instantele de judecata locale acuza autoritatile locale de neasigurarea cu locuinte a procurorilor, judecatorilor si politistilor. Chiar daca articolul 9 din Carta europeana pentru autonomia locala nu obliga administratiile publice locale sa asigure cu spatiu locativ respectivele categorii de angajati, Primaria Chisinau a construit, din 2007, trei blocuri de locuit, dintre care unul este dat in folosinta. Totodata, inca anul trecut, institutia municipala a acordat Procuraturii 2,6 ha pentru constructia caselor de locuit. Primarul mai spune ca, din cele 72 de apartamente ale blocului aflat in litigiu, Departamentul de executare al Ministerului Justitiei a pus sechestru pe 69.

Victor Ursu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *