Cinci persoane au fost condamnate la închisoare
Valeriu Zubco a informat presa că, pe parcursul investigaţiilor efectuate de Procuratură, în dosarul „7 aprilie” au fost audiate peste 1500 de persoane, inclusiv persoane publice, printre care Alexandru Tănase, Dorin Chirtoacă, Vladimir Voronin, Vladimir Ţurcan ş.a. De asemenea, au fost audiaţi ofiţeri din corpul de comandă al Ministerului de Interne – ex-ministrul Gheorghe Papuc, ex–vice-ministrul Valentin Zubic şi ex-comisarul capitalei Vladimir Botnari. Procurorul general a spus că Vladimir Voronin, Artur Reşetnicov sau alţi foşti oficiali ar putea să mai fie chemaţi la procuratură. „Gheorghe Papuc a fost chemat în calitate de martor prima dată, dar ulterior a fost învinuit. Se poate întâmpla orice şi în cazul fostului preşedinte. Dosarul este foarte complex”, a spus Zubco.
Potrivit procurorului general, în urma plângerilor parvenite la procuratură din partea victimelor evenimentelor din 7 aprilie, au fost întocmite 49 de dosare penale. În cauza penală pornită împotriva ex-ministrului Papuc şi ex-comisarului de poliţie Botnari a fost înaintată învinuirea. Părţile învinuite urmează să ia cunoştinţă de dosar, după care acesta va fi trimis în judecată.
Alte 41 de dosare penale au fost deschise persoanelor bănuite de infracţiuni precum producerea dezordinii în masă, jaf şi aplicarea violenţei împotriva poliţiştilor aflaţi în misiune de serviciu, iar zece cauze penale se află deja pe rol în instanţa de judecată. În patru din aceste cauze Curtea şi-a pronunţat hotărârea. Astfel a fost găsit vinovat de comiterea actelor privind aplicarea violenţei împotriva poliţiştilor aflaţi în misiune cetăţeanul Ion Rangu care a fost condamnat la şase luni de închisoare. Alte două persoane, Alexei Morari şi Veaceaslav Comandari, au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi plata daunelor morale în folosul ÎS „Moldpresa” în sumă de 408 şi, respectiv, 428 de lei, iar cetăţenii Valentin Ciocan şi Igor Munteanu au fost condamnaţi la trei ani şi şase luni de detenţie cu suspendare.
Din cauza că multe din persoanele maltratate nu i-au putut identifica pe cei care le-au aplicat lovituri, Procuratura Generală a decis iniţierea urmăririi penale pentru acţiuni de neglijenţă împotriva factorilor de decizie din patru comisariate de poliţie: Comisariatul general şi comisariatele sectoarelor Centru, Ciocana şi Buiucani, unde au fost admise cazuri de tortură şi aplicarea neîntemeiată a forţei fizice în incinta comisariatelor.
Doi dintre procurorii care au instrumentat dosare în comisariate după evenimentele din 7 aprilie, Iurie Ghervas şi Sergiu Canţer, au fost sancţionaţi de către Colegiul disciplinar al Procuraturii, fiindu-le aplicată mustrarea aspră şi retrogradarea. Însă Valeriu Zubco s-a arătat nemulţumit de decizia luată de Colegiu, menţionând: „Nu sunt de acord cu aceste sancţiuni, am depus o contestaţie şi pledez pentru eliberarea lor din organelor procuraturii”.
Referitor la moartea lui Valeriu Boboc, procurorul general a spus că a fost efectuată o expertiză peste hotarele ţării, un test ADN a sângelui de pe automat şi centura automatului care a stabilit că sângele nu aparţine lui Valeriu Boboc. El a precizat că, în prezent, sunt supuse expertizei toate armele de la Brigada cu destinaţie specială „Fulger”.
Ala Coica,
stagiară la TIMPUL