Cultură

Cine (nu) are nevoie de Teatrul Alexei Mateevici?

Teatrul poetic „Alexei Mateevici” risca sa fie lichidat, in conditiile in care Ministerul Culturii si Turismului (MCT) intentioneaza sa-l comaseze cu Teatrul de revista „Ginta Latina”, sustin conducatorii ambelor institutii. „Am aflat, din surse guvernamentale, ca cele doua teatre vor fi comasate, iar actorii de la „Mateevici” vor fi obligati sa plece din sediul lor. O asemenea decizie ar insemna, de fapt, interesul ministerului de a-si insusi cladirea teatrului poetic”, ne-a a declarat scriitorul Anatol Codru, secretarul literar al Teatrului „Alexei Mateevici”. In timp ce actorii se revolta, MCT declara ca nu a discutat o asemenea masura.

Teatrul „Alexei Mateevici” este singurul teatru poetic din Europa, la care se monteaza spectacole de folclor, precum „Miorita” si „Toma Alimos”, de poezie autohtona si dupa cele mai cunoscute opere romanesti si universale – Eminescu, Alecsandri, Mateevici, Toparceanu, Blaga, Druta, Zadnipru, Aitmatov, Lermontov, din poezia japoneza, turca, ceha etc. Recitalurile actorilor Nicolae Jelescu si ale Margaretei Nazarchevici sunt apreciate nu doar in RM, dar si in Romania, Italia, SUA si Ucraina. Prima lovitura asupra actorilor a fost ordinul MCT de a reduce 25% din salariile si asa mizere ale acestora, prin invocarea crizei economice.

Trupele ambelor teatre sunt alertate si in privinta unor presupuse intentii ale MCT de a le comasa. „Aceasta decizie ar conduce la lichidarea Teatrului de poezie – un teatru didactic, o crestomatie de literatura universala, un suport de educare estetica a tinerilor. Desfiintarea institutiei noastre va lovi, in special, in tineretul studios. Teatrul poetic mai are si misiunea prezentarii unor spectacole de binefacere la scolile-internat, la Academia Militara si Universitatea din Tiraspol”, a mentionat Anatol Codru. El considera ca conducerea actuala vrea sa comaseze cele doua teatre si din dorinta de a dispersa oamenii de creatie. „In ultimii ani, au existat incercari de a distruge uniunile de creatie. Un exemplu in acest sens a fost crearea uniunii de alternativa a scriitorilor „Nistru”, incurajata si finantata personal de presedintele Vladimir Voronin. S-a incercat distrugerea Uniunii Cineastilor. Din voia aceluiasi regim, exista, de asemenea, uniunea de alternativa a jurnalistilor. Iata si un alt gest uracios fata de un teatru specific pentru cultura noastra”.

„Teatrul poetic ar putea sa se autofinanteze”

Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului „Mateevici”, considera ca „ar fi o mare ticalosie ca singurul teatru de poezie din Europa sa fie desfiintat. Se poate face orice schimbari in teatrul nostru: sa schimbe directorul general ori pe cel artistic – daca acestia se fac vinovati de ceva -, numai sa nu desfiinteze institutia”.

„Teatrul poetic ar putea sa se autofinanteze. Sub pretextul comasarii a doua institutii teatrale, insa – una de revista si una de poezie -, se distruge cea din urma. Caci riscam sa fie montate in exclusivitate spectacole de revista si o asemenea restructurare e inacceptabila. Daca nu va fi acceptata propunerea noastra, inseamna ca cineva are un interes pentru cladirile situate in centrul capitalei. Sediul Teatrului „Luceafarul”, de exemplu, este folosit in scopuri distractive pentru „alesii poporului”. Pentru un banchet de la parlament se cheltuiesc mai multi bani decat pentru dotatia pe patru ani a teatrului nostru”, a remarcat actorul Boris Bechet.

„La „Ginta Latina” nu exista conditii de activitate si pentru Teatrul „Alexei Mateevici”

Tudor ?arna, directorul general al Centrului de Cultura si Arta „Ginta Latina”, sustine ca Teatrul poetic nu va avea conditii de activitate in cladirea gestionata de el. „120 de oameni lucreaza in aceasta cladire. Este imposibil sa imparta aceeasi scena si alte spatii teatrele „Ginta Latina”, „Eugene Ionesco”, studiourile de creatie ale lui Liviu Stirbu, Nelly Ciobanu, Ana Puica si Vitalie Dani. O decizie de comasare ar conduce la lichidarea Teatrului poetic, iar actorii – ca sa nu ramana pe drumuri – vor fi trimisi in colectivul de la „Ginta Latina”.

Pavel Pelin, consilier la Ministerul Culturii si Turismului, a declarat ca este vorba doar de un zvon ce nu-si are originea la minister.

„Ar fi o mare pierdere pentru profesori si elevi”

Alexandra Tanase, profesoara de romana la Liceul Teoretic „Gaudeamus” (grad didactic superior), ne-a marturisit: „Impreuna cu elevii mei, am vazut toate spectacolele de la „Alexei Mateevici”. La unele reprezentatii – precum cele dupa poezia lui Mihai Eminescu si Grigore Vieru – am mers de mai multe ori. Cu cat mai multe teatre avem, cu atat mai multa cultura exista. Azi, copiii citesc putin si tocmai Teatrul poetic le suscita interesul pentru lecturi. Dupa spectacole, elevii imi marturisesc ca vor sa citeasca mai multa poezie si sa cunoasca opera mai multor scriitori valorosi. S-a creat o relatie speciala dintre actori si copii si ne bucuram de o atmosfera artistica deosebita. Teatrul „Alexei Mateevici” este de un mare ajutor profesorilor de romana. Reprezentatiile – in special, recitalurile de suflet ale lui Nicolae Jelescu – sunt o completare a orelor de literatura de la liceu. Speram sa se largeasca sala de spectacole si in niciun caz sa nu se desfiinteze acest unic in felul sau teatru. Ar fi o mare pierdere pentru profesori si elevi, pentru cultura noastra”.

Veronica Postolache, profesoara de romana la Liceul „Mircea Eliade”, se intreaba: „Cum sa comaseze doua teatre total diferite? In conditiile secolului nostru grabit, ale instrainarii tinerilor fata de carte si mai ales de poezie, teatrul poetic este foarte necesar pentru formarea estetica a tinerilor. Anume la Teatrul „Alexei Mateevici” copiii cunosc mai multe opere poetice decat cele obligatorii din programa scolara. Daca exista intentia de a desfiinta institutia respectiva, este o aberatie, pentru ca Teatrul poetic isi are locul sau distinct in societate si educa gustul pentru frumos”.

Si Ludmila Olaru, director adjunct la Liceul „Vasile Vasilache”, a mentionat ca elevii ei vizioneaza cu mult interes spectacolele Teatrului poetic, apoi, la orele de literatura, le analizeaza. „Spectatorii sustin acest teatru”, a spus ea.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *