Moldova

Cine și de ce nu vrea să vorbească limba oficială?

Întrebarea, care este formulată în adresa Înaltei Curți, sună în felul următor:

„Sintagma din articolul 13 al Constituţiei RM „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” poate fi echivalată semantic cu sintagma „limba română”, din moment ce sintagma „limba română” este în exclusivitate valabilă din punct de vedere ştiinţific, fapt demonstrat prin cercetările lingvistice contemporane şi aplicat fără excepţii în realităţile educaţionale şi ştiinţifice din RM”.
În acest context, am solicitat opinia liderilor partidelor de la guvernare, dar și a unor fruntași de stânga, precum și lingviști, academicieni, privind inițiativa Partidului Liberal de a consulta Curtea Constituțională în această problemă.

Tudor Deliu, deputat PLDM



Nu am discutat în fracțiune acest subiect. Dar dacă e să-mi expun părerea personală, eu susțin ideea de a stipula în Constituție „limba română”. Nu am niciun dubiu în ce limbă vorbesc.

Dumitru Diacov, deputat PDM

Din păcate, colegii liberali ne miră câteodată cu inițiative năstrușnice. Există căi simple de modificare a Constituției. Dar interpretări, ași din mânecă, idei – toate acestea sunt din domeniul fantasticului.

Sergiu Sârbu, deputat neafiliat

Modificarea Legii supreme se face doar în parlament. Dacă e să vorbim strict juridic, nu cred că CC are dreptul să interpreteze vreun articol din Constituție. Eu cred că sesizarea liberalilor va fi respinsă.

Alexandru Petkov, deputat PCRM

Această inițiativă a liberalilor este dovada unei ipocrizii. Altceva nu poate fi. În cazul în care CC se va conduce de această logică, atunci această autoritate va da dovadă de aceeași atitudine.

Vlad Pohilă, publicist și lingvist

Este o inițiativă foarte corectă și oportună, însă, cu regret, un pic întârziată. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Legislația lingvistică de la noi e depășită și, prin această inițiativă, se propune o îmbunătățire și racordare la standardele europene pentru care optează, inclusiv, cei de alde Mișin care nu știu de ce s-au revoltat.

Vasile Bahnaru, doctor habilitat în filologie, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei

Ceea ce dorește Ana Guțu este fixat, de fapt, în preambulul Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova. Acum, mi se pare că noi turnăm apă la moara comuniștilor.

Acad. Mihai Cimpoi

Aici legea trebuie scrisă foarte corect. Este limba română. Nu sunt două limbi identice. Atunci, când în anii Mișcării de eliberare și renaștere națională noi luptam pentru limba română, fostul prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, Simion Grossu, ne reproșa: „Da, sunt identice, dar totuși, diferite”. Nu se pune problema identității, ci a corectitudinii.

Inga Druță, doctor în filologie



Este o acțiune binevenită, dar întârziată. Nu știm dacă va avea izbândă. Dar inițiativa în sine e pozitivă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *