Actualitate

Cine sunt „sursele” din R.Moldova ale generalului FSB Cernov, vizat în investigația „Dossier”-RISE

Investigația Centrului „Dossier” (Досье) și RISE Moldova cu privire la implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a R.Moldova a bulversat societatea. Cetățenii statului au aflat că în cadrul administrației prezidențiale de la Kremlin activează o „secție moldovenească”, subordonată generalului FSB Vladimir Cernov, care pregătește pentru conducerea Federației Ruse note informative despre politicienii de la Chișinău, reprezentanți ai societății civile și ONG. Toate aceste „note informative” sunt elaborate în urma informațiilor primite de la agenții structurilor secrete ruse de la Chișinău. Jurnaliștii de investigație prezintă și unele dovezi în acest sens. Reporterii Deschide.MD au încercat să afle despre cine ar putea fi vorba în investigația publicată și cine sunt persoanele din „rețeaua de agenți” a FSB-ului în R.Moldova.

În una din scrisori din anul 2014, semnată de colaboratorul „secției moldovenești”, Vasili Kașirin, se menționează un oarecare „Igor” care cunoaște foarte bine situația pe eșichierul politic de stânga.

Avem o știre urgentă. Mâine la ora 10 va avea loc ședința plenară a PCRM la care din partid vor fi excluși Mark [Tcaciuc], [Grigore] Petrenco, [Iurie] Muntean și posibil alții. Potrivit lui Igor, cu care este greu să nu fii de acord, aceasta va însemna înfrângerea aripei pro-ruse a partidului și trecerea formațiunii sub influența lui Plohiș [Vlad Plahotniuc]. Igor a cerut urgent să aducem la cunoștința Moscovei această veste”, se menționa în scrisoarea lui Kașirin.

Mai multe surse ne-au declarat că ar fi vorba despre Igor Tuleanțev, ex-liderul Ligii Tineretului Rus din Republica Moldova. Astfel, acesta ar fi persoană care la indicația generalului FSB Vladimir Cernov, pe parcursul anilor 2012–2014, a constituit un şir de organizaţii și portaluri pentru a promova vectorul euroasiatic în RM.

Este vorba de media-centru internaţional „Eurasia 24” (Международный медиацентр «Евразия 24») (www.eurasia24.md), în componenţa căruia se regăsesc următoarele organizaţii: Agenţia de ştiri „Eurasianews” (Евразийское агентство новостей – Eurasianews) (www.eurasianews.md) şi Centrul informaţional-analitic „Eurasia Inform” (Единый информационно-аналитический центр “Eurasia Inform”) (www.eurasiainform.md).

Ulterior, la inițiativa lui Tuleantev și a asociației „Patria-Uniunea Euroasiatică”, în februarie 2014, a fost creat Comitetul „ZA Rodinu (Pentru Patrie)”, din care fac parte mai multe asociații etnice și profesionale, organizații și centre etnoculturale.

Tot la inițiativa acestui, pe fațada mai multor clădiri din Chișinău ar fi fost amplasate panouri în susținerea lui Vladimir Putin, candidat la funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru „meritele deosebite” aduse în consolidarea prieteniei și colaborării dintre Rusia și R.Moldova, Tuleanțev a fost decorat de Federația Rusă cu Ordinul „Lomonosov”.

El a participat, de rând cu liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, și ex-guvernatorul Găgăuziei, ex-președintele Partidului Regiunilor, Mihail Formuzal, la mai multe întâlniri cu caracter secret cu Episcopul de Bălți și Fălești Marchel. De precizat că aceste întâlniri au atras atât atenția SIS-ului, cât și a Procuraturii Generale.

Tuleanțev a fost surprins și în compania lui Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus care a fost declarat „persona non grata” pe teritoriul R.Moldova, din cauza numeroaselor ofense aduse cetățenilor și autorităților statului. Mai mult, este cunoscut faptul că Rogozin a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria din 1992.

La moment Tuleantev s-ar fi implicat în dezvoltarea relaţiilor cu mai multe mişcări extremiste din Rusia, printre acestea înregistrându-se „Наши” („Ai noștri” – nota red.), „Molodaia Gvardia”, „Rossia Molodaia”, grupări active în interiorul Rusiei şi în Ţările Baltice, pentru a influenţa deciziile politice în fostele republici sovietice.

De asemenea, acesta ar meţine legături şi cu persoane din regiunea transnistreană ce sunt conectate la serviciile speciale din Rusia. Este vorba de Igor Beloborodov, care activează în calitate de director al Centrului informaţional analitic Pruto–Nistrean din Tiraspol, o reprezentanţă teritorială a Institutului rus pentru cercetări strategice (РИСИ), condus anterior de generalul Serviciului de Cercetare Externă (SVR), Leonid Reşetnicov. La moment, Igor Beloborodov se află în Tiraspol și a intrat ultima dată pe teritoriul R.Moldova la 16 aprilie 2019.

O altă persoană care apare în investigația „Dossier”-RISE este cetățeanul rus Serghei Perfiliev, unul dintre „consultanții” lui Igor Dodon în cadrul scrutinului prezidențial. Perfiliev colaborează cu centrul de cercetări „Регион” (Regiune).

În secțiunea «experți» a site-ului «Регион» sunt enumerați doi moldoveni – Valeriu Ostalep care, potrivit notelor informative din arhiva generalului Cernov, este un susținător fidel al apropierii de Rusia, dar și Bogdan Țîrdea, observat la balcon alături de colaboratorul serviciilor ruse de securitate Gudilin”, se menționa în investigație.

Reieșind din materialul publicat, Valeriu Ostalep ar fi la legătură cu Igor Maslov, conducătorul „secției moldovenești”.

În perioada 2013 – 2016, Ostalep s-a evidenţiat ca o persoană implicată activ în acţiuni de susţinere a curentului „moldovenist – statalist”. Ulterior, după ce Igor Dodon a acces într-o ascensiune politică, forţele de la Kremlin prin intremediul lui Cernov şi Maslov, l-ar fi infiltrat pe Ostalep în cadrul Aparatului Președinției şi Consiliului Suprem de Securitate. Acesta a participat și la elaborarea Noii strategii de securitatea.

Ca rezultat al participării și ca expert la elaborarea noii strategii de securitate, lui Ostalep, printr-un decret din anul 2018 al preşedintelui Dodon, i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”.

Ulterior, Valeriu Ostalep ar fi reuşit să se plaseze în administraţia preşedintelui I. Dodon, în calitate de expert pe probleme de securitate și chiar s-a autopropus ca potenţial candidat la şefia Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Totuşi, se pare că, în urma unui raport al Ambasadei SUA la Chişinău, ar fi fost deconspirate unele legături ale lui Ostalep cu serviciile speciale din Rusia – Serviciul de Cercetare Externă (SVR). Acesta ar fi fost antrenat în mai multe activităţi de natură hibridă de compromitere a cursului european al R.Moldova, dar şi ca agent de influenţă contra NATO şi a Legii non-discrimării.

De asemenea, s-a vehiculat și informația cu privire la intenția intenţia lui Ostalep de a crea o nouă formaţiune politică de orientare „naţional–moldovenistă”, care să fie un satelit al PSRM-ului. Resursa umană a noului partid urma să fie Federaţia de Luptă „Voievod” şi „Urmaşii lui Ştefan”. Totuşi, aceste două structuri asociative, fiind coordonate activ de către deputatul socialist Nicolae Pascaru, au preferat să rămână în anturajul lui Dodon.

Ca urmare, Ostalep ar fi fost îndepărtat din anturajul persoanelor din Aparatul prezidenţial, fiind marginalizat în obţinerea funcţiei de director al SIS, și ar fi fost exclus în totalmente de la proiectele derulate cu privire la elaborare a noii strategii de securitate.

Acest fapt treptat la determinat pe Ostalep să devină dintr-un aprig susţinător a lui Dodon, într-o persoană care încearcă prin diferite tertipuri să devină o portavoce a altor lideri politici de pe eşichierul politic de la Chişinău.

Drept dovadă este şi faptul că în prezent Ostalep şi-a autopropus serviciile de jurnalist către Partidul „ŞOR”, realizând emisiunea „Ostalep LIVE” de la postul controlat de către Ilan Şor.

De asemenea acesta ar fi încercat să ia legătura şi cu persoane influente din anturajul Platformei „DA” şi PAS pentru o eventuală colaborare şi furnizare a datelor către Kremlin din interiorul partidelor pro-occidentale.

https://deschide.md/r 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *