Sănătate

Citeşte-ţi bolile în… palmă!

1. Unghii albastre. Cea mai la îndemână metodă folosită de medici pentru a controla nivelul de oxigen care circulă prin sânge e să analizeze unghiile, degetele sau buzele pacienţilor. Unghiile şi tegumentele albăstrii arată o slabă oxigenare a sângelui şi pot avertiza asupra unor probleme cardiovasculare sau pulmonare. Culoarea roz indică o circulaţie bună. Unghiile în două nuanţe indică faptul că ureea se cristalizează sub piele şi unghii, respectiv o suferinţă a rinichilor.

2. Unghii în formă de lingură sau cu striaţii. Dacă unghiile nu au forma obişnuită (curbată) şi au o adâncitură în mijloc, acest lucru poate trăda o anemie provocată de lipsa de fier. Lipsa fierului înmoaie şi subţiază unghiile, acestea rupându-se mai des. Şi unghiile pale sau cele cu striaţii longitudinale pot trăda o anemie.

3. Palme roşii. Dacă sunt roşii pe margini, cu o uşoară nuanţă violet, palmele pot trăda unele boli ale ficatului – ciroză hepatică, ficat gras etc. Inflamarea progresivă a ficatului începe să afecteze funcţia acestuia, astfel că nu mai poate metaboliza hormonii care circulă prin sânge (în special estrogeni). Respectiv, vasele de sânge se dilată şi devin mai vizibile. Totodată, palmele palide trădează o posibilă anemie, iar atunci când liniile palmelor „se înnegresc” – o afecţiune a glandelor suprarenale. Palmele transpirate denotă hiperactivitatea tiroidei sau probleme neurovegetative.

4. Articulaţii îngroşate. Dacă articulaţiile sunt îngroşate şi se formează excrescenţe este posibil ca nivelul colesterolului să fie ridicat. „Excrescenţele mai semnifică şi creşterea acidului uric în sânge, deci gută”, precizează specialistul.

5. Degete umflate. Vârfurile umflate ale degetelor pot fi un semnal al cancerului pulmonar. Substanţa PGE2, care produce inflamarea plămânilor, este secretată în exces de către tumoră, se acumulează în degete şi determină inflamarea acestora.

În cazul în care toată palma este umflată, puteţi suferi de hipotiroidie. Tiroida produce mai puţini hormoni care reglează metabolismul, iar atunci când acesta încetineşte, rezultatul este, de obicei, creşterea în greutate şi retenţia de apă.

Lungimea contează… şi la degete

Studiile recente susţin că şi lungimea degetelor poate vorbi despre posibile boli. De obicei, în cazul bărbaţilor, degetul inelar este mai lung decât cel arătător, în timp ce la femei este invers. În cazul în care femeile au un tipar masculin, adică degetul inelar mai lung decât cel arătător, ele au un risc dublu să sufere de artroză. Artroza genunchilor e mai frecvent întâlnită la bărbaţii şi femeile cu inelare mai lungi, iar efectul este mai pronunţat în cazul femeilor. Totodată, femeile cu degetul arătător mai lung au un risc mai mare să sufere de cancer la sân, iar bărbaţii cu arătătorul mai lung decât inelarul au un risc cu 33% mai mic să sufere de cancer la prostată.

Oamenii de ştiinţă cred că lungimea degetelor este influenţată de expunerea la cantităţi variate de testosteron şi estrogen, în timpul sarcinii. Inelarele mai lungi indică o expunere mai mare la testosteron, în timp ce arătătoarele mai lungi – o expunere mai mare la estrogen. Întrucât cancerul la sân este alimentat de estrogen, arătătoarele mai lungi indică un risc mai mare de cancer la sân, iar testosteronul în cantităţi mai mari e legat de incidenţa ridicată a cancerului la prostată.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *